Јадранка Јоксимовић: ИПА фондови за конкретне пројекте

26. август 2017. | Београд

Јадранка Јоксимовић: ИПА фондови за конкретне пројекте

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија већ дуже годишње добија око 200 милиона евра бесповратних средства из фондова ЕУ. „У последње три године, ако могу да кажем да нешто сматрам својим успехом у раду, то је што је повећана видљивост ИПА фондова који су огроман потенцијал“, рекла је Јоксимовић на ТВ Пинк истичући да су та средства бесповратна, а не кредити и зајмови.
Објаснила је да је за 2017. Србији на располагању 187 милиона евра из ИПА фондова, од чега је 20 милиона евра намењено пољопривредним произвођачима. 

Министар је изразила уверење да ћемо ове године успети да завршимо акредитацију за пољопривредне произвођаче у оквиру ИПАРД програма. „Ако испунимо све критеријуме, а мислим да ћемо до новембра успети све да завршимо, први пут ћемо имати бесповратна средства за наше регистроване пољопривредне произвођаче што је одлична вест“, каже Јоксимовић. То, додаје, значи занављање пољопривредне механизације која ће у технолошком смислу помоћи регистрованим пољопривредним произвођачима. 

За 2017. годину је, каже, препознато неколико важних елемената који почињу од идуће године да се примењују, а то је пре свега животна средина. „Успели смо да уврстимо у тај пакет постројења за пречишћаване отпадних вода у Брусу и Блацу, ширење колекторског система и канализационе мреже у Краљеву, постројења за чврсти отпад Дубоко, Пирот, Панчево, Мачва, Срем, и још 17 општина где радимо на подизању свести о животној средини", рекла је министарка. 

У области енергетике за 2017. годину, наводи, око 50 милиона евра је намењено за гасну интерконекцију Ниш - Димитровград. „То је заправо диферзификација снабдевања гасом, што је јако важно, посебно због енергетске безбедноист у наредним годинама", каже министар.

Наводи да је за правосуђе намењено скоро 30 милиона, и то за реформе, али и за опремање правосудне зграде у којој ће бити све важне правосудне институције у Новом Саду. „Почели смо припрему за 2018. Чекамо разговоре са ЕК”, рекла је министар говорећи о важности коришћења средстава из ИПА фондова.
Лично ће се, каже, заложити за пројекте у 2018. који се односе на социјалну инклузију, стамбено збрињавање угрожених група, особа са инвалидитетом, самохраних мајки, жена које су жртве насиља, као и за запошљавање тешко запошљивих категорији. 

Посебно, каже, када су млади у питању, имаћемо један пакет програма за мала и средња предузећа, потом за иновације и технлошки напредак, за људе који желе да покрену предузетнички дух кроз иновације, као и за сектор животне средине и бројне друге инфраструктурне пројекте. „То су конкретне ствари. То није само имагинарни новац о коме се прича, то су бројне у последњих неколико година и школе, болнице, санирање последица поплава и то све из средстава ЕУ. Важно је и да грађани подигну свест о томе да та средстав стоје на располагању и да преко локалних самоуправа покрену неке иницијативе, да идентификују шта је то што је важно“, закључила је министар Јоксимовић.