Организациона структура

Министар за европске интеграције

Јадранка Јоксимовић

 

Рођена је у Београду 1978. године, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је као студент генерације на Факултету политичких наука у Београду 2001/2002. године на смеру Међународни односи. Мастер студије је завршила на Факултету за економију и политичке науке на Универзитету „Алфа“ у Београду 2013. године. Тренутно похађа докторске студије политикологије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Ј. ЈоксимовићДобитник је стипендије амбасаде Краљевине Норвешке за „Генерацију која обећава“ 2001. године, а 2000/2001. године и стипендије Фонда за таленте Владе Р. Србије за „Најталентованије студенте у Србији“. Каријеру је започела као демонстратор на Факултету политичких наука на предметима „Дипломатија и дипломатска историја“ и „Економија транзиције“.

У Српској радикалној странци је од 2006. до 2007. године радила као сарадник за међународне односе Александра Вучића.

Један је од потписника-оснивача Српске напредне странке 2008. године.

Од 2007.  до средине 2008. године радила је у Народној скупштини Републике Србије као стручни сарадник посланичке групе „Напред Србијо“.

Од 2009. до 2012. године била је уредник општинског гласила „Земунске новине“.

Била је учесник EUVP (European Visitors Programme) – програма за упознавање са институцијама Европске уније, Брисел/Стразбур 2009. године.

У мају 2012. године изабрана је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије са листе Српске напредне странке. У Скупштини Србије обављала је дужност председника Одбора за контролу служби безбедности. Током њеног председавања значајно су унапређени контролни механизми рада овог Одбора над службама безбедности.

Била је и члан Одбора за европске интеграције, члан Заједничког одбора за стабилизацију и придруживање, члан Сталне делегације при парламентарној скупштини Савета Европе, шеф делегације Централноевропске иницијативе, као и председник Групе пријатељства са Турском.

За министра без портфеља задуженог за европске интеграције у Влади Републике Србије први пут је изабрана 27. априла 2014. године. Након ванредних парламентарних избора, 11. августа 2016. године, реизабрана је за министра без портфеља задуженог за европске интеграције.

2017. године, формирањем Министарства за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић је изабрана на функцију министра за европске интеграције у Влади Републике Србије. Након редовних парламентарних избора одржаних 21. јуна 2020. године, реизабрана је на функцију министра за европске интеграције.

Добитник је награде „Најевропљанин“ за 2015. годину коју за област политике и још пет категорија додељује организација Прва европска кућа. Друштво лобиста Србије је 2015. године уручило Јадранки Јоксимовић „Плакету за развој теорије и праксе транспарентног лобирања и заступања“. У мају исте године, у Скупштини града Београда додељена јој је награда „Дуга“ коју за допринос борби против хомофобије и трансфобије додељује Геј стрејт алијанса.

Економски факултет Универзитета у Нишу доделио је Јадранки Јоксимовић 2018. године Захвалницу за афирмацију повезивања теорије и праксе трговинског преговарања.

Добитник је признања за изузетан допринос унапређењу инфраструктуре у индустријској зони у општини Бојник (октобар 2018.).

Од Агенције за борбу против корупције Републике Србије Јадранка Јоксимовић добила је у децембру 2019. године признање за изузетан допринос борби против корупције. 

На састанку Извршног одбора женског огранка Међународне демократске уније (IWDU), који је одржан у децембру 2019. године у Вашингтону, Јоксимовић је једногласно изабрана за једну од потпредседница Међународне демократске уније жена (IWDU).

Члан је Главног одбора и Председништва Српске напредне странке. Одлуком председника странке именована је за интернационалног секретара Српске напредне странке.

Говори енглески језик, служи се немачким језиком.

 

Помоћници министра

Мирослав Гачевић, в.д. помоћника министра, Сектор за политичке и економске критеријуме у процесу приступања Европској унији

Биографија

Рођен 1982. године у Београду. Дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду, смер за Међународно право 2005. године. Исте године је почео да ради као приправник у Првом општинском суду у Београду. Од 2006. је запослен у Министарству спољних послова Републике Србије, где завршава Дипломатску академију (2007). До 2009. године је радио у Дирекцији за конзуларне послове и Кабинету министра. Од 2009. до 2013. године био је распоређен на место вицеконзула у Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку. По повратку из Њујорка био је распоређен на место помоћника генералног секретара Министра спољних послова а потом и у Одељењу за суседне земље и Југоисточну Европу у Сектору за билатералу Министарствa спољних пословa. Од 2014. до 2019. године је био на служби у Мисији Републике Србије при ЕУ у Бриселу. По повратку из Брисела од 2019. године био је на дужности саветника министра за ЕУ интеграције. Ожењен, отац двоје деце.    

Душан Чаркић, в.д. помоћника министра, Сектор за координацију процеса усклађивања националних реформи са политикама и инструментима ЕУ за достизање зеленог  договора и одрживог развоја

Биографија

Рођен 1980. године у Београду. Дипломирани економиста и дипломирани инжењер организационих наука (Мастер из области менаџмента на Факултету организационих наука у Београду).Након дипломирања радио у Министарству финансија Републике Србије, бавећи се међународним односима, програмирањем и имплементацијом пројеката финансираних донаторским средствима и процесом придруживања Европској унији до 2012. године када прелази у приватан сектор. Од 2012. до 2016. године био је запослен у British American Tobacco South East Europe и Coca Cola Hellenic Bottling Company задужен за корпоративне и регулаторне послове на тржиштима Републике Србије, Црне Горе и Републике Бугарске. У децембру 2016. године именован је на позицију вршиоца дужности помоћника министра финансија, задужен за Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ). Као Руководилац тела за уговарање Републике Србије био је задужен за уговарање и имплементацију Националних ИПА програма 2013, 2014 и 2015 све до до августа 2018. године. Од 2018. године је обављао дужност саветника Министра за европске интеграције.Говори енглески језик.Ожењен, отац двоје деце.

Бранко Будимир, в.д. помоћника министра, Сектор за планирање, програмирање, праћење и извештавање о средствима ЕУ и развојној помоћи 

Биографија

Рођен 1976. године у Београду. Дипломирао 2005. године на Факултету политичких наука у Београду, смер међународни односи, на тему „Процес стабилизације и придруживања ЕУ“.

Године 2005. почиње да ради у Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије на пословима у вези са јачањем институционалних капацитета у процесу европских интеграција, након чега постаје шеф одсека за планирање међународне развојне помоћи и координацију програмирања у области економске и социјалне кохезије. Током 2008. године стажира у представништву Венето региона у Бриселу. Функцију помоћника директора обавља од октобра 2014. године до јуна 2017. године када је формирано Министарство за европске интеграције. За вршиоца дужности помоћника министра за европске интеграције постављен је у августу 2017. године.

Бранко Будимир је потпредседник преговарачке групе за поглавље 22 Регионална политика и координација структурних инструмената.

Објавио је више чланака, текстова и приручника у вези са процесом европских интеграција и управљањем фондовима ЕУ.

Ожењен, отац двоје деце.

Контакт:
branko.budimir@mei.gov.rs
381 11 3061 103

Михајило Дашић, в.д. помоћника министра, Сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње и сарадњу са органима и организацијама на локалном и регионалном нову ради ефикаснијег коришћења фондова

Биографија

Рођен 1983. године у Београду. Дипломирао економију на Одсеку за банкарство и финансије Eвропске школе економије Нотингем Трент Универзитета из Велике Британије. 

Од 2006. године радио као консултант у области финансијског менаџмента. У периоду од 2011. до 2013. године био је ангажован на пословима првостепене контроле (контроле спроведених тендерских процедура по ПРАГ правилима) у Министарству финансија и економије Владе Републике Србије. Од 2013. године је радио као експерт на великом броју ИПА пројеката прекограничне сарадње, са фокусом на спровођењу тендерских процедура по ПРАГ правилима.

У мају 2017. године именован је на седници Владе Србије за вршиоца дужности заменика директора Канцеларије за европске интеграције, задуженог за координацију ЕУ фондова. За вршиоца дужности помоћника министра за европске интеграције постављен је у августу 2017. године.

Говори енглески и италијански језик.

Ожењен, има двоје деце.

Контакт:
mihajilo.dasic@mei.gov.rs
381 11 3061 103

Секретар министарства

Мирослава Ђуровић, в.д. секретара

Биографија

Рођена је 21. априла 1960. године у Цетињу, Црна Гора. Дипломирала на Правном факултету у Подгорици 1982. године. Правосудни (судско-адвокатски) испит положила 1986. године у Београду. Специјалистичке студије Европског права на Правном факултету у Београду у сарадњи са Европским универзитетским центром у Нансију - Француска, завршила 1999. године.

Након дипломирања две и по године, радила као стални сарадник Радио Подгорице, у Редакцији за политички систем. Приправнички стаж одрадила у Општинском суду у Подгорици. Функцију судије Општинског суда за прекршаје у Подгорици обављала осам година. Након пресељења у Београд, шест година радила у Савезном управном инспекторату, на пословима управног инспектора - вишег саветника, а од 2002. до 2004. године била секретар Министарства културе Републике Србије. Крајем 2004. и почетком 2005. године сарађивала на реализацији пилот пројекта „Превођење и правно језичка редактура правних тековина ЕУ“ у Канцеларији СЦГ за придруживање ЕУ.

У Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије, радила је од 7. марта 2005. године до јуна 2017. године и то прво као начелник Одељења за кадровске и финансијске послове, а потом као помоћник директора у Сектору за правне и финансијске послове.

За вршиоца дужности секретара Министарства за европске интеграције постављена дана 12. октобра 2017. године.

Контакт:
miroslava.djurovic@mei.gov.rs
381 11 3061 102

Графички приказ организационе структуре Министарства можете да преузмете овде.