Информације Актуелности

Актуелности

Европски парламент усвојио први европски устав

12. јaнуар 2005. |

Европски парламент је великом већином гласова усвојио први европски устав, али ће он ступити на снагу тек ако га усвоје свих 25 држава-чланица Европске уније, неке и путем референдума.

Студенти и стручњаци из СЦГ лакше до виза за ЕУ

10. јaнуар 2005. |

Студенти, научници и стручњаци из Србије и Црне Горе и других земаља западног Балкана одсада ће много лакше и по "убрзаном поступку" добијати визе за улазак на територију ЕУ, ако тамо иду с циљем усавршавања и "стицања додатних знања", одлучио је Савет министара ЕУ, а преноси агенција Бета.

Унапређени стални дијалог са ЕУ – 27. И 28. јануара у Београду

28. децембар 2004. |

Београд, 28. децембар 2004 - Шести састанак Унапређеног сталног дијалога Европске уније са Србијом и Црном Гором одржаће се у Београду, 27. и 28. јануара 2005. године и том приликом расправљаће се о техничким питањима пре објављивања Студије о изводљивости. На скупу ће бити размотрена релизација финансијске и друге помоћи ЕУ нашој земљи у спровођењу активности из оквира европске агенде.

Западни Балкан у транзицији – четврти извештај ЕК

21. децембар 2004. |

- Европска комисија /ЕКОФИН/ објавила је четврто издање извештаја под називом «Западни Балкан у транзицији» који се односи на Албанију, Босну и Херцеговину, Бившу Југословенску Републику Македонију, Србију и Црну Гору и Косово.

Менделсон: Споразум на обострану корист

21. децембар 2004. |

Комесар за трговину у Европској комисији Питер Менделсон изјавио је да парафирани Споразум о размени текстилних производа представља опипљив доказ све тешњих односа Европске уније (ЕУ) и Србије кроз Процес стабилизације И придруживања

ЕУ и Србија парафирале споразум о текстилу

21. децембар 2004. |

Европска унија и Србија парафирале су у Бриселу Споразум о трговини текстилним производима. Српски министар за економске односе с иностранством Милан Париводић је после парафирања изјавио да је ово први Споразум, који ће бити закључен у оквиру Процеса стабилизације и придруживања Србије са ЕУ. Споразум ће ступити на снагу у првој половини 2005. године, а након тога сва ограничења за извоз текстилних производа из Србије у ЕУ биће укинута.

Шпанска донација Канцеларији за придруживање ЕУ

17. децембар 2004. |

Шпанска агенција за међународну сарадњу (АЕЦИ) доделила је донацију Канцеларији за придруживање ЕУ у износу од 25 000 евра, из које ће се финансирати активности предвиђене Стратегијом комуникације Републике Србије о Процесу стабилизације и придруживања државне заједнице Србија и Црна Гора ЕУ. Ова помоћ део је Програма о сарадњи између Министарства иностраних послова Шпаније и Министарства за економске везе са иностранством Републике Србије потписаног 12.јуна 2003.године.

Коштуница: Сарадња са Трибуналом биће спроведена

16. децембар 2004. |

Српски премијер Војислав Коштуница изјавио је у Бриселу да ће пуна сарадња с Хашким судом бити спроведена, што је услов за израду повољне студије о изводљивости за интеграцију Србије и Црне Горе у ЕУ.

Усвојен сет закона из области животне средине

15. децембар 2004. |

Скупштина Србије усвојила је четири закона из области животне средине који омогућују одрживо управљање природним ресурсима и заштиту и унапређивање животне средине, у складу са европским стандардима.

Извештај о раду Канцеларије

17. децембар 2004. |

Погледајте Извештај о раду Канцеларије за придруживање Европској унији.
Приказано је 1170-1179 од укупно 1202 Актуелности 115116117118119