Evropska komisija pojednostavljuje finansiranje spoljne pomoći

29. septembar 2004. |

Evropska komisija je 29. septembra 2004. godine odlučila da zameni postojeće finansijske instrumente za obezbeđivanje spoljne pomoći jednim jednostavnijim, efikasnijim okvirom. Umesto trenutnog širokog spektra geografskih i tematskih instrumenata, koji je vremenom, prema potrebi, rastao, novi okvir će se sastojati iz svega šest instrumenata. Četiri od ovih šest instrumenata potpuno su nova: Instrument za pomoć u pretpristupanju, Instrument za evropsko susedstvo i partnerstvo, Instrument za razvojnu i ekonomsku saradnju i Instrument za stabilnost. Zadržana su dva stara instrumenta, koje nije bilo potrebno modifikovati, a to su Instrument za humanitarnu pomoć i Instrument za makrofinansijsku pomoć.

Trenutno se pomoć i saradnja Zajednice obezbeđuju kroz niz regionalnih instrumenata, kao što su Kards, Tacis, Meda i veliki broj tematskih instrumenata, kao što je Evropska inicijativa za demokratiju i ljudska prava. Samo u mediteranskim zemljama i na Srednjem istoku, saradnjom i pomoći se upravlja kroz čak 13 propisa. Svi ti propisi znatno se razlikuju u postupcima programiranja i sprovođenja. Efikasno i koordinirano upravljanje programima Zajednice kroz ovako raznolik i složen paket instrumenata postalo je sve teže. Okvir koji se daje u ovoj informaciji radikalno smanjuje ove razlike.

Instrument za pomoć u pretpristupanju (Pretpristupni instrument) obuhvatiće države kandidate (Tursku i Hrvatsku) i potencijalne zemlje kandidate (zapadni Balkan). On zamenjuje postojeće instrumente Far, Ispa, Sapard, Kards, kao i brojne druge propise.

Instrument za evropsko susedstvo i partnerstvo obuhvatiće treće zemlje koje učestvuju u politici evropskog susedstva, tj. zemlje južnog i istočnog Mediterana, Ukrajinu, Moldaviju i Belorusiju, te zemlje južnog Kavkaza, čime se zamenjuju programi Meda i Tacis. Ovaj instrument takođe će pomagati strateško partnerstvo EU i Rusije. Nova karakateristika ovog instrumenta jeste komponenta prekogranične saradnje, koja približava regione država članica sa zemljama sa kojima se graniče. Za bliže informacije, posetite: http://europa.eu.int/comm/world/enp/index_en.htm

Instrument za razvojnu i ekonomsku saradnju obuhvatiće teritorije svih zemalja i regiona koji nemaju pravo na pomoć u okviru Pretpristupnog instrumenta ili Instrumenta za evropsko susedstvo i partnerstvo (zamenjuje ALA, EDF itd-Imajući u vidu pretpostavku da će Savet usvojiti predlog Komisije o budžetiranju Evropskog fonda za razvoj (EuropeanDevelopmentFund- EDF).

Instrument za stabilnost je novi instrument koji će biti namenjen rešavanju kriza i nestabilnosti u trećim zemljama, kao i međunarodne izazove uključujući nuklearnu bezbednost i neširenje oružja za masovno uništenje, borbu protiv trgovine drogom, organizovanog kriminala i terorizma.

Instrument za humanitarnu i makrofinansijsku pomoć ostaće nepromenjen osim što će se sva pomoć u hrani koja je humanitarne prirode voditi pod Humanitarnom pomoći, a ne pod posebnim propisom.

Bliže informacije mogu se naći u dokumentu “Informacija Komisije i Evropskog parlamenta o instrumentima spoljne pomoći u okviru Buduće finansijske perspektive”.

Izvor: Evropska komisija