Šabac uz podršku EU nastavlja da unapređuje uslove za investicije

14. jun 2024. | Šabac

Šabac uz podršku EU nastavlja da unapređuje uslove za investicije

U Šapcu su uz podršku Evropske unije (EU) od skoro 620.000 evra u toku radovi na daljem infrastrukturnom opremanju Severozapadne industrijske zone kako bi se dodatno unapredili uslovi za investicije i poslovanje u gradu. Radovi koji se sprovode u okviru programa EU PRO Plus koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podrazumevaju izgradnju 335 metara atmosferske kanalizacije i 2.380 metara puteva u četiri ulice u samoj zoni. Grad Šabac će u realizaciju projekta uložiti značajna sredstva od preko 840.000 evra.

Šabačka Industrijska zona se prostire na 600 hektara, a ovim radovima će se završiti infrastrukturno opremanje 69 ha zemljišta za nove investitore. 

„Grad Šabac uz podršku EU nastavlja da radi na infrastrukturnom širenju zone kako bi privrednicima koji dolaze u naš grad obezbedili putnu infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, struju, odnosno sve što je potrebno za poslovanje. Nama je svakako najvažnije što na taj način doprinosimo otvaranju novih radnih mesta u Šapcu”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić. Kako je podsetio Evropska unija je već pomogla infrastrukturno opremanje jednog dela zone koja je sada još atraktivnija lokacija uz novi auto-put. Gradonačelnik je naveo da u zoni posluju brojne inostrane i domaće kompanije a da se u narednom periodu očekuju dodatne investicije od 300 miliona evra i otvaranje preko 1.500 radnih mesta. 

Projekat u Šapcu je jedan od 20 projekta poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra. Projekti imaju za cilj da se poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija. Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.