Konstitutivna sednica Evropskog parlamenta

19. jul 2004. |

Nakon evropskih izbora održanih prošlog meseca, od 20. do 23. jula 2004. godine, održaće se konstitutivna sednica Evropskog parlamenta. Ovim istorijskim zasedanjem predsedavaće Đovani Berlinguer (Italija). Nakon proširenja EU u maju ove godine, broj poslanika Evropskog parlamenta je povećan sa 626 na 732 poslanika. Tokom zasedanja, poslanici će izabrati novog predsednika Parlamenta, čiji će mandat trajati dve i po godine. Za sada su objavljena imena sledećih kandidata: Žosep Borel (Španija) iz parlamentarne grupe Evropske socijalističke partije, Bronislav Geremek (Poljska) iz novoosnovanog Saveza liberala i demokrata za Evropu i Fransis Vurc (Francuska) iz Konfederacije evropske ujedinjene levice i Nordijske zelene levice. Takođe, biće izabrano i četrnaest potpredsednika Parlamenta. Predsednik i potpredsednici se biraju tajnim glasanjem. Kandidature mogu podneti samo političke grupe ili najmanje 37 poslanika. Svaki kandidat će, pre početka glasanja, dobiti pet minuta za obraćanje Parlamentu. Ako ni jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu glasova posle tri kruga glasanja, četrvti će biti ograničen na dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u trećem krugu. U slučaju da kandidati dobiju podjednak broj glasova, stariji kandidat se proglašava izabranim.

U sredu, 21. jula 2004. godine, u Evropskom parlamentu će se održati debata o predsedavanju Irske i poslednjem zasedanju Evropskog saveta od 17. i 18. juna na kome je dogovoren nacrt Ustava. Debatu će voditi irski premijer, Berti Ahern. Istog dana, premijer Holandije, Jan Peter Balkenende, predstaviće prioritete holandskog predsedavanja EU u narednih šest meseci.

U sredu, 21. jula 2004. godine, kandidat za predsednika Evropske komisije, Hoze Manuel Durao Baroso predstaviće plan prioriteta budućeg saziva Evropske komijije pred poslanicima u Evropskom parlamentu. U četvrtak, 22. jula 2004. godine, poslanici će se tajnim glasanjem izjasniti o njegovoj kandidaturi za predsednika Komisije.

Više informacija možete naći na: http://www.europa.eu.int/news/index_en.htm