Konferencija „EU i Ugovor iz Lisabona: nova šansa za Srbiju“

16. decembar 2009. |

Beograd, 16. decembar2009 – U Domu Narodne skupštine Republike Srbije juče i danas održana je dvodnevna konferencija „EU i Ugovor iz Lisabona: nova šansa za Srbiju“, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Cilj konferencije je otvaranje debate o novom institucionalnom aranžmanu EU, predviđenim Ugovorom iz Lisabona i njegovom uticaju na perspektivu dalje evropske integracije Srbije.

Na konferenciji se okupio veliki broj predstavnika Evropske unije, državnih zvaničnika Republike Srbije, predstavnici diplomatskog kora, međunarodni eksperti, kao i prestavnici civilnog društva.

Konferenciju je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić i tom prilikom izjavioda će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji kada bude ocenjeno da će ta kandidatura naići na pozitivan odjek u Uniji. Takođe, Predsednik je podsetio da je Srbija u 2009. godini ostvarila dva cilja: dobijanje bezviznog režima i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma.

`Na putu ka EU treba da menjamo loše navike, bolje da organizujemo državu i da menjamo odnose među političkim strankama i naš svakodnevni život`, poručio je predsednik Tadić.

Takođe, Tadić je dodao da je Srbija odlučna da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i da je nivo te saradnje u ovom trenutku maksimalan, kao što će biti i u budućnosti.

Osim srpskog predsednika, na skupu su govorili Frenk Belfrage, državni sekretaruMinistarstvuspoljnih poslova Kraljevine Švedske, Đulijano Amato, nekadašnji premijer Republike Italijei Inigo de Palasio Espanja, ambasador Kraljevine Španije u Srbiji.

Drugog dana konferencije, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić je izjavio da se Srbija uveliko sprema da odgovori na oko 4.000 tehničkih pitanja iz upitnika za pristupanje Evropskoj uniji.

On je dodao da će se na putu evropskih integracija posebna pažnja pridavati i ekonomiji znanja, kako bi se zaustavio „odliv mozgova“.

Istakavši da je EU projekat mira i skup vrednosti iza kojih leže ideje, Đelić je naveo da Srbija u EU mora biti izvor ideja i da se mora „ponašati, ophoditi i razmišljati kao da već jeste njena članica, jer je to najbolji način da se što pre uključi u klub evropskih zemalja“.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je naglasio da će dva značajna koraka koje je Srbija napravila na putu evropskih integracija – vizna liberalizacija i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, omogućiti srpskoj privredi bolji pristup evropskom tržištu. Prema njegovim rečima, odluka o podnošenju kandidature za članstvo u EU zavisi od procene Srbije, jer je to strateška odluka koja podrazumeva posvećenost daljim evrointegracijama i jasno definisanom cilju.

Osim njih, svoje govore su održali i Tomazo Padoa-Skiopa, predsednik organizacije Naša Evropai nekadašnji ministar ekonomije i finansija Republike Italije, Dragoljub Mićunović, predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivan Vejvoda, izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju, Hedvig Morvai-Horvat, izvršna direktorkaEvropskog fonda za Balkan i Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji.