J. Joksimović: Visoka frekvencija odnosa Srbije i Francuske

16. jun 2022. | Pariz

J. Joksimović: Visoka frekvencija odnosa Srbije i Francuske

U Kulturnom centru Srbije u Parizu večeras je otvorena izložba „Primenjena nostalgija Beograd - Pariz” koja prikazuje glavne gradove Srbije i Francuske viđene kroz objektiv fotografa Nemanje Maraša i Lor Može.

Izložbu je u centru Pariza otvorila ministar za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, u prisustvu zamenice generalnog sekretara francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove, Karolin Ferari, ambasadorke Srbije u Francuskoj i Monaku, Nataše Marić, direktorke Kulturnog centra Srbije u Parizu, Natali Beljanski, diplomatskog kora i medija.

Joksimović je ocenila da se ovom izložbom naglašava „visoka frekvencija” bilateralnih odnosa Srbije i Francuske u oblasti kulture, ekonomije, vojne saradnje kao i strateške saradnje u oblasti evrointegracija i evropske budućnosti Srbije.

„Srbija je pokazala da je potpuno privržena najvišim evropskim vrednostima, da je privržena konceptu Evrope kao zajedničkom kulturnom, ekonomskom, demokratskom prostoru i prostoru mira. U narednom periodu, imajući u vidu i formiranje nove vlade, posvetićemo još više pažnje evropskom putu, da pojačamo reformski proces i pokažemo strateško partnerstvo sa svima u EU, a posebno da nastavimo uspešno sa Francuskom”, kaže Joksimović.

Ministar za evropske integracije Srbije je naglasila da se izložba u Parizu otvara samo par dana pred sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu, koji je inicirao francuski predsednik Makron, a od kog se očekuje da donese važne poruke u svetlu teške i zahtevne geopolitičke situacije u Evropi i svetu.

„Rat u Ukrajini je doneo nove izazove celom kontinentu, ali i skrenuo još više pažnju na ono što je neophodno uraditi na prostoru Zapadnog Balkana kako bi taj prostor bio miran, stabilan i kako bi mogao da doprinosi evropskim vrednostima”, poručila je Joksimović.

Zamenica generalnog sekretara u francuskom Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove, Karolin Ferari, u izjavi za Tanjug navodi da izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu na dobar način ilustruje „bliskost i prijateljstvo” dva glavna grada i dve države.

„Verujem u snagu slika. Slike mogu da govore, mogu da približe ljude i mogu da im pomognu da se bolje razumeju. Ova izložba je odlična prilika da nastavimo da gradimo naše odnose na bazi prijateljstva i poverenja. Ona ilustruje i činjenicu da mi pripadamo istom evropskom prostoru zasnovanom na zajedničkoj istoriji i budućnosti”, kaže Ferari.

„Primenjena nostalgija” je izložba koju Srbija organizuje povodom rotirajućih predsedavanja zemalja članica EU Savetom EU, gde se predstavljaju sve sličnosti evropskih vrednosti i načina života koji odlikuje Beograd i druge prestonice na evropskom kontinentu.

Fotografije Beograda, prikazane na izložbi, napravila je francuska fotografkinja Lor Može, koja za Tanjug kaže da je inspiraciju nalazila u promenama u gradu u svetlu evropske perspektive.

„Promene su zaista velike i moderne, a grad je ipak i dalje pun ljubavi i to me je privuklo”, navodi Može.

Srpski fotograf, Nemanja Maraš, kaže da ima „specijalnu vezu” sa Parizom, a najviše sličnosti između Beograda i Pariza vidi u ljudima i energiji.

„Ako govorimo o vizuelnom, Pariz je imao sreću da je zadržao isti izgled već vekovima, dok se Beograd dosta menjao pogotovo u poslednjih 15 godina. Ako ćemo da idemo na bukvalno poređenje to su fotografije buvljaka iz Beograda i Pariza, koji su baš isti”, ocenjuje Maraš.

Izložba fotografija Beograda i Pariza deo je novog, 21. ciklusa dugogodišnjeg projekta „Primenjena nostalgija”, koju će posetioci u Parizu moći da vide u Kulturnom centru Srbije do 25. juna, dok će izložba u Beogradu biti postavljena naredne sedmice i trajaće do kraja meseca.

Izvor: Tanjug