Joksimović i Ficdžerald o jačanju saradnje Srbije i Irske

13. maj 2022. | Beograd

Joksimović i Ficdžerald o jačanju saradnje Srbije i Irske

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Irske na nerezidencijalnoj osnovi u našoj zemlji Izult Ficdžerald o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnoj saradnji i aktuelnoj situaciji u Evropi i regionu, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Joksimović je Ficdžerald informisala o aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), posebno u oblasti vladavine prava koja je i jedna od najvažnijih za brži napredak pregovora.

„Nakon uspešno realizovanog referenduma o izmeni Ustava sa ciljem postizanja veće nezavisnosti pravosuđa, a potom i izbora na svim nivoima, koji su sprovedeni po demokratskim merilima i uz učešće evropskih partnera u definisanju dodatnih izbornih pravila, unapređenju institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, verujem da je Srbija postigla značajan napredak u klasteru 1- Osnove“, rekla je Joksimović i naglasila da očekuje da to uvaže i države članice Unije.

Dodala je da Srbija i na ovaj način pokazuje potpunu posvećenost procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) u skladu sa obavezama države koja je već pridružena uniji.

„Verujem da će EU, pa i Irska kao važna država članica, u procenjivanju kvaliteta naših reformi, sve postignuto uzeti u obzir. Naročito imajući u vidu tešku geopolitičku i geoekonomsku situaciju izazvanu ratom u Ukrajini, kojoj svedočimo u ovoj godini“, rekla je Joksimović.

Ambasador Ficdžerald je izjavila da Irska podržava evropsku budućnost Srbije, sve reforme koje se sprovode sa tim ciljem kao i da očekuje da će u domenu zajedničke spoljne i bezbednosne politike Srbija pojačati usklađivanje.

Posebno je najavila i posetu državnog ministra za evropske poslove Tomasa Birna, koji bi trebalo uskoro da poseti Beograd.

Ova poseta je važan korak na dodatnom jačanju bilateralnih prijateljskih odnosa dvaju zemalja, a pre svega ka njihovoj privrednoj, obrazovnoj i saradnji u oblasti kulture.

Izvor: Tanjug