J. Joksimović i Saracin: Važnost jasne proevropske orijentacije Srbije

10. maj 2022. | Beograd

J. Joksimović i Saracin: Važnost jasne proevropske orijentacije Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan o pristupanju Srbije EU, kao i o aktuelnoj situaciji u Evropi i posebno o njenom uticaju na region.

Joksimović je sagovornika informisala o reformskom napretku Srbije u jačanju vladavine prava i drugim oblastima od značaja za evropski put naše zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za evropske integracije, Joksimović je obavestila Saracina o detaljnim planovima za dalje usaglašavanje propisa koji regulišu nezavisnije funkcionisanje pravosuđa, a u skladu sa izmenama Ustava koji su građani Srbije podržali u januaru ove godine.

„Vladavina prava, samostalno pravosuđe i efikasniji pristup pravdi ključni su elementi reforme koju sprovodimo, pokazujući i na taj način kako građani Srbije imaju važne i velike koristi od primene evropskih standarda, pravila i vrednosti“, istakla je Joksimović.

Posebno je ukazala na značajno unapređenje demokratske atmosfere u društvu u vremenu pre i tokom održavanja parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora održanih 3. aprila.

„Predizborni proces, uključujući i jačanje međustranačkog dijaloga između Vlade i opozicije uz saradnju sa našim evropskim partnerima, kao i unapređeni zakonodavni okvir realizovan kroz fer i otvorenu kampanju u medijima, dali su mogućnost biračima u Srbiji da se opredele za određenu političku platformu u skladu sa svojim uverenjima“, rekla je Joksimović.

Podsetila je na činjenicu da je Srbija ispunila preporuke GREKO u borbi protiv korupcije, kao i da je usvojena nova strategija za suđenje o ratnim zločinima, da su unapređene saradnja sa civilnim društvom, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Sprovodeći sve ove elemente jačanja vladavine prava pokazujemo snažnu posvećenost procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, u skladu sa našim obavezama kao države koja je pridružena Evropskoj uniji“, rekla je Joksimović.

Izrazila je uverenje da će evropski partneri uvažiti sve što je Vlada postigla na evropskom putu, posebno imajući u vidu teške političke i ekonomske okolnosti kojima, zbog rata u Ukrajini, svedočimo u ovoj godini.

Saracin, prvi nemački specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, kome je ovo ujedno i prva poseta Beogradu u toj ulozi, ukazao je na nemačke stavove o aktuelnim geostrateškim dešavanjima u Evropi i svetu i o posledicama koje rat u Ukrajini ima po mir i stabilnost.

Kako je naglasio, svoje imenovanje vidi kao rezultat činjenice da su politika proširenja EU i saradnja sa regionom neki od prioriteta nemačke spoljne politike u narednom periodu.

Naglasio je svoje očekivanje da će politika proširenja EU brzo ojačati i dati nove impulse u skoroj budućnosti, a da Srbija treba da ima jasan i usaglašen stav sa EU o svim značajnim pitanjima, u skladu sa zajedničkim strateškim opredeljenjem kada je reč o pristupanju Uniji.

Izvor: Tanjug