Centralna proslava Dana Evrope u Novom Sadu

09. maj 2022. | Novi Sad

Centralna proslava Dana Evrope u Novom Sadu

U Novom Sadu je na Trgu Slobode otvoren „Festival Evrope“ u organizaciji Delegacije EU u Srbiji.

Na festivalu se predstavljaju zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao i Evropski Pokret u Srbiji.

Na otvaranju festivala ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su Dan Evrope i Dan pobede neraskidivi.

„Dan Evrope nastao je na slobodarskoj tekovini naroda Evrope. I mi pripadamo istoriji Evrope sa svojom burnom prošlošću kroz vekove“, rekla je Joksimović.

Istakla je da je ono za šta se svi u Srbiji zalažemo i za šta smo se vekovima borili ono što su osnovne vrednosti evropskog kontinenta danas - sloboda, mir, jednakost, ravnopravnost, solidarnost i jedinstvo.

„Ti naši istorijski putevi nisu bili jednostavni za našu zemlju, ali to ne znači da sve što danas radimo uz pomoć EU sa svim procesima, investicijama, razmenom mladih, saradnjom u brojnim oblastima, sa fondovima koje koristimo ne pripadamo Evropskoj uniji. Mi smo to zaslužili u svakom pogledu, ali zbog istorijskih tokova moramo više da se potrudimo“, rekla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da mu je drago da je na Dan Evrope u Novom Sadu.

„Odlučili smo da Dan Evrope obeležimo u Novom Sadu zato što je ovaj grad Evropska prestonica kulture. Tim povodom nudimo i izuzetno bogat kulturni program. Jedno od osnovnih načela Evrope je ujedinjenost raznolikosti“, rekao je Žiofre.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je centralna proslava Dana Evrope baš u Novom Sadu.

„Naravno mnogo je razloga za to, najvažniji je da je Novi Sad evropska prestonica kulture, ali rekao bih da Novi Sad vekovima unazad živi evropske vrednosti. Ovde ljudi žive zajedno, a ne jedni pored drugih i zato smo mi primer za region kako može da se živi“, rekao je Vučević.

Tokom manifestacije su se predstavili i mladi evropski umetnici iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, čiji je pokretni mural nastao u okviru inicijative „Umetnici u gostima“.

Izvor: Tanjug