J. Joksimović: Projekat značajan korak u okviru Klastera 4

18. januar 2022. | Beograd

J. Joksimović: Projekat značajan korak u okviru Klastera 4

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji" nije početak rada na zelenoj agendi i zelenom razvoju u našoj zemlji, ali da je bitan korak u okviru Klastera 4 u pregovorima s EU i ispunjavanja svih prelaznih merila iz tog klastera koji se odnose na zaštitu životne sredine, klimatske promene i održivi razvoj.

Na konferenciji održanoj povodom početka tog projekta, Joksimović je ocenila da je dobro što se paralelno sa unapređivanjem vladavine prava u Srbiji radi i na nosećem stubu razvojne politike EU u ovom trenutku, što je zelena agenda i zeleni razvoj.

Joksimović je istakla da se za zelenu agendu i zeleni razvoj radi i kroz ciljeve održivog razvoja koji se u Srbiji sprovode upravo kroz proces evrointegracija.

Korisnici Projekta su, kako je ispričala Joksimović, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo energetike i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali krajnji korisnici su one institucije koje implementiraju politike zaštite životne sredine i klimatskih promena u Srbiji i na nacionalnom i na lokalnom nivou.

To na lokalnom nivou, pojašnjava Joksimović, u praksi znači da mogu da konkurišu jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, privatna preduzeća, nevladine organizacije i naučno - istraživačke institucije.

„Važno je da na lokalnom nivou, jedinice lokalne samouprave obaveštavaju javnost i sve zainteresovane, vidljivost je vrlo važna, ali i da svi oni prate pozive jer su to sredstva koja idu kroz ministarstva i spuštaju se na lokal", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, važno je da svi budu zainteresovani i imaju mogućnost da utiču sa svojim idejama u oblasti dekarbonizacije, energetske efikasnosti, cirkularne ekonomije, smanjenja zagađenja životne sredine sa fokusom na kvalitet vazduha i održive poljoprivredne proizvodnje.

Kaže da je projekat programiran 2020. godine, a da je ona potpisala u aprilu 2020. deo važnog paketa IPA 2020, koji je iznosio u grantu EU 80 miliona evra i osam miliona evra je bilo namenjeno za ovaj projekat.

„Mi smo i tada znali, kao i godinama unazad, da ćemo kroz programiranje projekata koji se odnose na ostvarivanje ciljeva zelene agende u saradnji i partnerstvu strateskom i finansijskom sa EU postići najbolje ciljeve i ono što građani očekuju, što je postala tema ne samo u Srbiji, već širom sveta, a posebno u EU, a to je životna sredina, klimatske promene, energetska efikasnost, zaštita biodiverziteta, održiva poljoprivredna proizvodnja, zelena industrija, cirkularna ekonomija", kazala je Joksimović.

Dodaje da Srbija ne želi da bude na marginama promena koje su počele u svetu i EU, već da hrabro uđe u maticu promena i ističe da smatra da je Srbija već to uradila i da prati sve ono što su ciljevi zelene agende i u EU.

Izvor: Tanjug