J. Joksimović: Reforma pravosuđa nastaviće se uz široke javne konsultacije

17. januar 2022. | Beograd

J. Joksimović: Reforma pravosuđa nastaviće se uz široke javne konsultacije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da su građani Srbije pokazali spremnost za strukturnu sistemsku promenu koja jača demokratske institucije i vladavinu prava i dodala da će se u narednom periodu pripremati set pravosudnih zakona koji će omogućiti primenu novih ustavnih odredbi.

Joksimović u izjavi za Tanjug ističe da će se u pripremu pravosudnih zakona ući uz puno i inkluzivno savetovanje sa strukom, akademskom zajednicom, civilnim sektorom i najširom javnošću, kao i sa Venecijanskom komisijom.

To će biti učinjeno, kako je kazala, kako bi se u svakom segmentu te reforme ostvarili najviši standardi koji građani Srbije očekuju.

Navodeći da su građani Srbije glasanjem na referendumu za ustavne promene pokazali zrelost, Joksimović kaže da su prihvatanjem Akta o promeni Ustava Srbije pokazali da i dosadašnji proces pristupanja EU, kao i sve reforme koje se kroz taj proces sprovode, građani razumeju kao koristan i blagotvoran za najšire društvene interese.

„I na ovaj način smo se kao društvo svrstali u red najnaprednijih evropskih naroda i zemalja koji su spremni i dorasli usvajanju najviših standarda vladavine prava“, kazala je Joksimović.

Joksimović smatra da je rezultat referenduma uverljivi dokaz da Srbija i njeni građani zaslužuju još brži napredak na evropskom putu jer su, kako navodi, u najtežim godinama za moderno čovečanstvo i uz globalne izazove za demokratiju koje pandemija nosi, pokazali visok nivo demokratskog znanja, poverenja u vladavinu prava i snagu da i u teškim vremenima radimo u interesu jačanja ljudskih i građanskih prava.

Izvor: Tanjug