J. Joksimović: Referendum šansa koju ne bi trebalo propustiti

29. decembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Referendum šansa koju ne bi trebalo propustiti

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da će 16. januara na referendumu za ustavne promene zaokružiti „da“ jer je to šansa koju ne bi trebalo propustiti.

„Naravno da je to važno zbog evropskih integracija, ali je presudan deo taj što građani unazad najmanje deceniju i više očekuju nezavisnije pravosuđe, efikasniju borbu protiv korupcije. Naša je obaveza da odgovorimo na ta očekivanja i zahteve građana“, rekla je.

Joksimović je ocenila da je obaveza svakog člana vlade i svih u skupštini da govore o referendumu i dodala da to kaže rizikujući da prekrši odredbe Zakona o referendumu.

„To je izuzetno važna stvar za građane i pitanje o kojem se ne odlučuje na primeru ličnih preferenci - ne radi se o grbu, izgledu zastave ili himni“ , navela je ministar i naglasila da su ustavne promene i referendum na kojem će se građani o tome izjašnjavati suštinski korak napred.

To je veoma stručna stvar, dodala je ministar i ukazala na važnost potrebe da se objasni upravo ono što je tema današnjeg dijaloga, a to je na koji način ustavne promene mogu da doprinesu i doprinose unapređenju ljudskih prava i pristupu pravdi, pravičnosti i jednakom postupanju, što je za građane najvažnije.

Ministar je naglasila da su sva relevantna istraživanja u poslednjih minimum 10 godina u kontekstu EU ukazala da su građani pored ličnog i ekonomskog standarda, kao jedno od dominantnijih očekivanja, naveli vladavinu prava i reformu pravosuđa koja treba da pomogne i efikasniju borbu protiv korupcije i pristup pravdi i pravičnosti za sve.

Prema njenim rečima, reforme pravosuđa su važne ne samo u kontekstu ispunjavanja zahteva EU. Naglasila je da ne postoji nametnuto rešenje, već dobra evropska pravna praksa na osnovu koje je Venecijanska komisija, kao stalno ekspertsko telo u širem formatu, referentno na globalnom nivou, dala pozitivnu ocenu da su predlozi ustavnih promena u skladu sa najvišim evropskim pravnim praksama i standardima i da između ostalog prate političku i institucionalnu tradiciju jednog društva.

Podsetila je na značaj institucionalnog uređenja jer ono menja stvari, smanjuje koruptivni način ponašanja, uređuje i drugačije procedure ...

„Ne možete da znate da li je jedan sudija ili tužilac etički idealan, da li je posvećen poslu, ali sistem i procedure teraju svakoga od nas da se ponaša kako nalaže najbolja praksa koja ima za cilj da unapredi ljudska prava svakog građanina“, rekla je ona i navela da su institucije te koje daju okvir i omogućavaju bolji pristup pravdi i pravičnosti.

Dodala je da ne bi trebalo unositi bilo kakve zabune i konfuzije, ako je Venecijanska komisija dala pozitivne ocene.

„Ovo je suštinski korak napred, da li je idealan, da li može da se doteruje. Ustav nije dogma, on je najviši pravni akt koji određuje okvir života, koji bi morao da komunicira sa duhom vremena“, rekla je ona i dodala da je u Srbiji procedura za promenu Ustava veoma rigorozna i zahtevna i da se zbog toga u ceo proces ušlo na transparentan način.

Kao dobro je ocenila to što je na skupu pomenuta reforma iz 2009 godine.

„Ta katastrofalna reforma koštala je građane najmanje 60 miliona evra i to je nešto što mi sada, između ostalog, nastojimo da ispravimo u interesu građana“, rekla je ministar.

Tematski društveni dijalog „Pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava i zaštita ljudskih prava i ravnopravnost polova - ishod referenduma“ u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održan je danas u Beogradu, kao prvi od tri koja će biti organizovana do 16. januara, kako bi se građanima pomoglo da slobodno odlučuju da li će ili neće izaći na referendum i prihvatiti predložene ustavne promene.

Naredni dijalog biće 5. januara u Novom Sadu, a treći 12. u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug