Konferencija „Mladi Srbije o budućnosti Evrope – ideje i vizija“

09. decembar 2021. | Beograd

Konferencija „Mladi Srbije o budućnosti Evrope – ideje i vizija“

Ministarstvo za evropske integracije organizuje konferenciju „Mladi Srbije o budućnosti Evrope – ideje i vizija“, u petak, 10. decembra 2021. godine, s početkom u 11 časova. Konferenciju će otvoriti Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Republike Srbije, a u uvodnom panelu učesnicima će se obratiti i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Republike Srbije, Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, kao države predsedavajuće Savetu EU, Mateja Norčič Štamcar, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije.

Ministarstvo za evropske integracije ovaj događaj organizuje kao doprinos Srbije platformi Evropske unije  „Konferencija o budućnosti Evrope“. Cilj skupa jeste da podstakne javni dijaloga o temama u vezi sa razvojem EU, kao i aktivnijim uključivanjem građana u izgradnju moderne Evrope. Tema – mladi i njihovi stavovi o ovim pitanjima, odabrana je kao prva, na osnovu koje treba da se dalje oblikuju smernice i ciljevi evropske integracije Srbije. Ova tema ujedno je i jedna od devet prioritetnih koje je Evropska unija definisala kao ključne za sopstvenu budućnost.

Rezultat ove konferencije biće i priprema dokumenta sa zaključcima i preporukama u vezi sa mladima i Evropom, koji će se zasnivati na sadržini izlaganja sa konferencije i na materijalu koji zainteresovana javnost bude dostavila Ministarstvu na ovu temu. Takav dokument postaće deo zvaničnog predloga Republike Srbije za doprinos diskusiji na evropskom nivou, a u okviru „Konferencije o budućnosti Evrope“. Više o ovoj platformi na linku: https://futureu.europa.eu/?locale=en.

Konferencija je otvorena za javnost, a nakon uvodnih izlaganja omogućeno je i medijsko praćenje dodele diploma nagrađenim  studentima na konkursu za izbor najboljih studentskih radova o EU, koji je Ministarstvo za evropske integracije raspisalo i ove godine. Diplome studentima uručiće ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.