J. Joksimović: Očekujem otvaranje barem jednog klastera

30. novembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Očekujem otvaranje barem jednog klastera

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da do kraja godine Srbiji u pristupnim pregovorima sa EU bude otvoren barem jedan klaster od dva za koliko je Evropska komisija dala preporuku.

Joksimović je novinarima kazala da će to da li će biti otvoren jedan ili dva klastera zavisiti od procene svake zemlje članice, a dogovor se donosi konsenzusom.

„Videćemo da li će to biti Klaster 4 ili Klaster 3 ili oba. Očekujem da konkretan i važan korak napravimo u ovom procesu“, kazala je Joksimović.

Podseća da je Evropska komisija jasno u Izveštaju o napretku zemlje preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom, Klaster 3 - inkluzivni rast i konkurentnost i Klaster 4 - zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Ističe da po novoj metodologiji, prvi put je Izveštaj o napretku pisan uz aktivno učešće i kontribuciju zemalja članica.

„Bilo bi zaista neobično da sada zemlje članice ne podrže otvaranje makar jednog klastera ako su svi zajedno učestvovali u pisanju tog Izveštaja i u zaključcima koji preporučuju otvaranje“, kaže Joksimović.

Kaže i da se rad na ustavnim amandmanima danas u potpunosti privodi kraju, u smislu da će u Narodnoj skupštini biti usvojen čitav niz akata koji zaokružuju proces pripreme svih neophodnih procedura za izmenu Ustava u pogledu pravosuđa, načina biranja nosilaca pravosudnih funkcija i da će biti fiksiran datum za održavanje referenduma.

Dodaje da time Srbija zaista zaokružuje najvažniji set aktivnosti na koji su je EU i zemlje članice usmerile da je to ključno.

„Tako da zaista mislim da bi bilo veoma neobično da ne otvorimo nijedan klaster“, navodi Joksimović.

Izvor: Tanjug