Joksimović i Košar: Vladavina prava i Zeleni dogovor u fokusu

26. novembar 2021. | Beograd

Joksimović i Košar: Vladavina prava i Zeleni dogovor u fokusu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, sa kojim je razgovarala o pristupanju naše zemlje EU, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji na Zapadnom Balkanu u kontekstu evropskih integracija.

Ministar Joksimović je, poželevši uspešan mandat novom ambasadoru, istakla značaj prijateljstva i strateške saradnje, koju Srbija i Francuska značajno unapređuju na temeljima partnerskog političkog dijaloga dveju zemalja i dobrih ekonomskih odnosa.

„Za Srbiju je veoma važno da dalje razvijamo naše bilateralne političke i privredne veze, kako bismo i time doprineli svojoj bržoj integraciji u Evropsku uniju, u njen pravni sistem i u zajedničko evropsko tržište“, rekla je ministar, navedeno je u saopštenju.

Posebno je sagovorniku ukazala na najznačajnije reforme koje Srbija ubrzano sprovodi kako bi postupila po svim preporukama iz Izveštaja Evropske komisije za 2021.

„Procedura izmene Ustava odvija se u predviđenim rokovima, kao i ostale reformske aktivnosti iz klastera 1- Osnove. Uverena sam da zajedno sa ocenom EK o našoj spremnosti za otvaranje dva klastera, to može da pruži dodatno uveravanje državama članicama da daju saglasnost da do kraja ove godine do otvaranja klastera zaista i dođe“, naglasila je Joksimović.

Naglasila je i da Vlada odgovorno i temeljno realizuje sve prioritete svoje politike koji vode ka bržem pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Ministar je rekla i da bi podrška našoj zemlji, da se otvaranjem klastera načini i taj novi formalni korak u pregovorima, bila dodatni podstrek Zapadnom Balkanu da unapređuje svoje unutrašnje odnose i ekonomske veze i time doprinese svojoj evropskoj budućnosti.

Ambasador Košar je izjavio da je za njegovu zemlju Srbija veoma značajan politički i ekonomski partner i naglasio da će Francuska nastaviti da podržava evropsku integraciju naše zemlje.

„Spremni smo da nastavimo sa ekspertskom i svakom drugom vrstom podrške u reformskim aktivnostima Vlade Srbije, posebno u onima koje su ključne za dalji ukupni napredak vaše zemlje i za njeno pristupanje EU“, rekao je Košar, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug