Informacije Aktuelnosti

Dijalog: Građani veruju Vladi u borbi protiv pandemije

10. novembar 2021. | Beograd

Dijalog: Građani veruju Vladi u borbi protiv pandemije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je, tokom dijaloga sa Nacionalnim konventom na temu „Javno zdravlje, kovid i vakcinacija“, u kojem su učestvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar i Darija Kisić Tepavčević i, između ostalih, predstavnik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Ranko Panić, da je tačno da je prosek vakcinacije u Srbiji niži od proseka u drugim evropskim zemljama, ali je neophodno utvrditi šta je dovelo do toga, da li postoji ikakva odgovornost Vlade ili je ona i na odgovornim zrelim građanima Srbije.

„Smatram da građani Srbije veruju državi“, rekla je ona i naglasila da su u godišnjim izveštajima jasno dostupni podaci koje mere i korake je sprovela Srbija, a dostupan je i godišnji Izveštaj Evropske komisije gde je navedeno da je naša vlada uložila ozbiljne napore koji su doneli rezultate od sedme nedelje, da je Srbija uskladila mere u skladu sa preporukama SZO, da je u januaru započela uspešnu kampanju vakcinacije, da je bila lider u regionu, donirala 600.000 doza...

Konstatuju, kako kaže, i uspešnu vezu srpskih institucija sa evropskim u svim fazama pandemije. Ministar je dodala i da je usvojena pregovaračka pozicija za Poglavlje 28, kao i da su mnoga pitanja već rešena.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je sigurna da svaki građanin Srbije oseća da je država uz njega, ali je i naglasila da virus u opakoj igri ne može da bude pobeđen ako svaki pojedinac ne preuzme stvar u svoje ruke i zaštiti sebe i okolinu. „Jedino tako smo sigurni da ćemo pobediti“, rekla je Kisić Tepavčević.

U prvom delu dijaloga, obeleženog diskusijom koju je pokrenula predstavnica Konventa Nataša Dragojlović, rekavši da su Kanada i kanadski premijer Džastin Trudo primer kako se treba odnositi prema građanima, posebno imajući u vidu njegovu poruku da je Vlada Kanade uz njih, Kisić Tepavčević je naglasila da bez zajedničke borbe nema pobede jer ne postoji čarobni štapić niti bilo šta što ijedna vlada može da uradi da bi virus nestao.

„Imamo vakcine, novootvorene bolnice, bezbroj urađenih stvari, napravljeni su krupni koraci koji decenijama nisu bili urađeni... Sve to počinje da se podrazumeva, što je i dobro, jer znači da su građani sigurni da imamo human zdravstveni sistem“, rekla je ona.

Predsednica Vlade Ana Brnabić govorila je o rezultatima koje je ostvarila vlada tokom pandemije, od nabavke vakcina, respiratora i najsavremenijih lekova, preko otvaranja kovid bolnica, ali i važnosti digitalizacije koja će dovesti do fundamentalnih promena u zdravstvu.

„Da je kompletno zdravstvo bilo digitalizovano na početku ove pandemije ne bismo imali tolike probleme sa testiranjem... Delimo mišljenje da će zdravstvo biti jedna od stvari koje će se ticati nacionalne bezbednosti, neophodno je da bude efikasno“, rekla je ona i dodala: „Uvećavali smo i kapacitete testiranja, obrade testova, toliko je uvećano da danas možemo da obradimo i do 25.000 testova, a na početku smo mogli oko 500 do 1.000 dnevno.“

Brnabićeva je podsetila da je važno da se razgovara o vakcinaciji, ali je i naglasila da ima utisak da građani Srbije više veruju domaćim proizvođačima, tako da će proširivanje kapaciteta Torlaka i dve nove proizvodne linije povećati poverenje građana i dovesti do masovnijeg vakcinisanja.

Predsednica Vlade je izrazila žaljenje što je država tokom čitavog trajanja pandemije i borbe za očuvanje zdravlja bila kriva za sve, a ni za šta zaslužna.

„Ponosna sam na ono što smo uradili, kako smo se borili i žao mi je što smo svedočili raznoraznim zloupotrebama, što su se čuli potpuno dijametralno suprotni stavovi o tome šta treba ili ne treba da radimo i to od vrlo važnih organizacija, i što smo snosili posledice takvih neodgovornih politika i odluka“, rekla je Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Srbija uradila sve što je bilo do nje u borbi protiv korona virusa. Prema njegovim rečima, u Srbiji je tokom pandemije 30 odsto obolelih od korona virusa imalo pristup bolničkom lečenju za razliku od zemalja EU, gde je to moglo od sedam do 12 odsto. Svi treba da znaju činjenicu da je retko u kojoj zemlji na bolničko lečenje moglo biti primljeno toliko ljudi obolelih od korona virusa kao u Srbiji, istakao je Lončar.

„Nije bitno šta je neko rekao, već šta je uradio, mogu da izađem i kažem: 'Ljudi, evo, vodim vas sve na Mesec' i vi da me pohvalite... bitno je šta je urađeno i šta su građani i pacijenti osetili i kako prolazi zdravstveni sistem“, dodao je ministar zdravlja.

On je podsetio da je od januara zaposleno 3.827 lekara i medicinskih sestara i naglasio da su najveći teret izneli mladi lekari i sestre uz ogromnu pomoć starijih i iskusnijih koji su ih obučavali. „Mladi koji su ušli u sistem, deca koja su bila na specijalizaciji... svi su ušli u sistem, stekli znanje i sada imaju iskustvo. Oni drže kovid bolnice, to je ono blago što imamo i to mora da bude budućnost srpskog zdravstva. Potrebna nam je smena generacija i ta deca moraju da sprovedu novi koncept zdravstva“, rekao je on.

Ministar je rekao da će uz njihovo iskustvo i znanje i uz pomoć koja treba da im se da, ta generacija promeniti kompletnu sliku zdravstva. Prema rečima Lončara, deo analiza je u toku da bi se utvrdila efikasnost vakcina, lekova, mera ...

Izvor: Tanjug