J. Joksimović i Reintjes: Holandija za strog, ali fer proces evropskih integracija

09. novembar 2021. | Beograd

J. Joksimović i Reintjes: Holandija za strog, ali fer proces evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je danas ambasadora Holandije Josta Reintjesa, sa kojim je razgovarala o evropskoj integraciji Srbije, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Joksimović je posebno informisala sagovornika o aktivnostima koje državne institucije preduzimaju kako bi nastavile važne reformske procese koji su notirani i u Izveštaju Evropske komisije za Srbiju za 2021. godinu, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Činjenica da je Evropska komisija jasno navela da je Srbija ispunila sva merila za otvaranje dva klastera predstavlja podstrek da nastavimo sa svim aktivnostima koje vode napretku društva i boljem životu građana“, rekla je ministar i posebno istakla proces ustavne reforme, kao ključne, koja će rezultirati većom nezavisnošću i efikasnošću sudstva.

Izrazila je očekivanje da će i Holandija, kao naš važan evropski partner, nakon što analizira sve što je do sada postignuto u pregovaračkom procesu Srbije, podržati otvaranje klastera.

„Time ćete poslati poruku i nama, ali i regionu Zapadnog Balkana da se dobri rezultati uvažavaju i da je politika proširenja EU počiva na načelu verodostojnosti, onako kao je to novom metodologijom i predviđeno“, naglasila je Joksimović.

Ambasador Reintjes izjavio je da njegova zemlja podržava evropski put Srbije zasnovan na objektivnim kriterijumima za napredak, te da će zajedno za drugim državama članicama EU sagledati sve preporuke Evropske komisije koje se odnose na nastavak pregovora o članstvu u EU.

Posebno je ukazao da Holandija sa pažnjom prati reforme u oblasti vladavine prava, koje su temelj celokupnog napretka jednog društva, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug