J. Joksimović izraelsku delegaciju upoznala sa reformom ustava

08. novembar 2021. | Beograd

J. Joksimović izraelsku delegaciju upoznala sa reformom ustava

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa delegacijom Izraelskog nacionalnog koledža za odbranu, i tom prilikom je upoznala sa aktuelnom ustavnom reformom u Srbiji koja će, tvrdi, unaprediti nezavisnost pravosuđa.

Kako je saopštilo ministarstvo, Joksimović je pored razgovora o bilateralnim odnosima dve zemlje i saradnji u brojnim oblastima, upoznala visoke predstavnike izraelskih ministarstava, koja se bave pitanjima nacionalne odbrane, o učešću Srbije u Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, kao i sa strateškim opredeljenjem i prioritetima Vlade Srbije kada je reč o našem pristupanju Evropskoj uniji.

„Angažovano radimo na realizaciji ubrzanja procesa pristupanja EU, koristeći priliku koju pruža nova metodologija politike proširenja EU koja podrazumeva i snažniju uključenost najodgovornijih političkih zvaničnika i zemlje kandidata, ali i država članica Unije“, rekla je ministar i ukazala na rezultate koje je Srbija postigla u reformskom procesu, a koji su notifikovani i u Izveštaju Evropske komisije za 2021. godinu.

Prema njenim rečima, preporuka Evropske komisije da bi pregovore Srbije sa EU i formalno trebalo nastaviti otvaranjem klastera za koje je naša zemlja potpuno spremna, pokazatelj je da je uvaženo sve što je Vlada uradila u oblasti vladavine prava, očuvanja i razvoja ekonomije, na unapređenju regionalne saradnje i posebno na jačanju otpornosti društva u vreme pandemije kovid-19.

Joksimović je istakla i aktivnosti Srbije na uključivanju u debatu u okviru Konferencije o budućnosti Evrope i ključnom okviru za definisanje održivog napretka svih koji tu budućnost treba da dele.

Iz ministarstva su istakli da izraelska delegacija boravi u našoj zemlji kako bi se bolje upoznala sa aktuelnom situacijom u Srbiji, a njeni članovi su ministra Joksimović informisali o radu Izraelskog nacionalnog koledža za odbranu, čiji je cilj, navode, uspostavljanje i sprovođenje sveobuhvatne nacionalne odbrambene doktrine.

Izvor: Tanjug