U Srbiju stiglo 200.000 doza Moderne, donacija Poljske

03. novembar 2021. | Beograd

U Srbiju stiglo 200.000 doza Moderne, donacija Poljske

U Srbiju je večeras stiglo 200.000 doza vakcine Moderna koje je našoj zemlji donirala Poljska. Ovo je prvi put da je u Srbiju stigla Modernina vakcina.

Vakcine su isporučene na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a dočekali su ih ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk i potpredsednica poljskog parlamenta Malgožata Gosjevska.

Sa dolaskom Modernine vakcine u Srbiji će građanima biti dostupno pet vakcina.

Vrednost donacije je četiri miliona evra.

Iskreno prijateljstvo je ono što krasi dva naroda, a današnji događaj to i potvrđuje, rekla je prilikom dočeka ministar Joksimović.

„Ovo je bilateralna donacija, drago mi je da je vakcina stigla preko donacije iz Poljske i da će omogućiti našim građanima da se vakcinišu“, poručila je Joksimović.

Kaže da su je početkom godine, kada je Srbija među prvima u Evropi nabavila vakcinu, ministri iz EU zvali da čestitaju na uspehu u borbi protiv pandemije.

„A onda dođemo u situaciju da danas moram da im kažem da smo ispod evropskog proseka kada je reč o broju vakcinisanih i to jeste odgovornost svakog građanina Srbije“, istakla je ministar.

Dodala je da od srca zahvaljuje gostima iz Poljske i naglasila da ta zemlja uvek može da računa na solidarnost iz Srbije.

Podrška i solidarnost su najbitniji u borbi protiv pandemije, a u Poljskoj reč solidarnost ima posebno značenje kada se radi o Srbiji i srpskom narodu, pre svega zbog zajedničke istorije dve nacije, kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk.

„Ova donacija je realan rezultat poljsko-srpske saradnje, ali i rezultat borbe u suzbijanju virusa korona. Pomoć koju Poljska pruža značajna je za prijateljstvo dva naroda, a zajednička saradnja naših država će se nastaviti i u budućnosti“, istakao je Šinkovski vel Senk.

Potpredsednica poljskog parlamenta je podsetila da je prilikom poslednje posete Srbiji obećala da će otvoriti grupu srpsko-poljskog prijateljstva i dodala da je to i učinila.

„Moram da kažem da kao što Poljska pokazuje solidarnost kada je reč o borbi protiv virusa, isto tako pružamo Srbiji podršku i na njenom putu ka evropskim integracijama. Verujem da zajedno možemo mnogo da doprinesemo Evropi“, poručila je Gosjevska.

Orlić je istakao značaj donacije jer se, kako kaže, radi o velikom i važnom broju doza za srpski narod. Kaže da je najbitnija poruka koja se šalje, a to je poruka prijateljstva i solidarnosti.

„Bilo je prilika i da naša država pomogne kako u Evropi tako i na drugim kontinentima kada je reč o vakcinama. Razumemo da je ovo najbolji način da zajedničkim snagama zaštitimo i svoje ljude ali i sve ljude na svetu, najbolji način da sačuvate zdravlje i što bolje se izborite sa pandemijom globalno“, rekao je Orlić.

Kontingent od 200.000 doza će spasiti mnogo života u Srbiji, izjavio je na Torlaku Đerlek i dodao da su solidarnost i jednakost principi po kojima korona može da se pobedi.

„Iako je dato preko sedam milijardi doza u svetu i oko 40 odsto populacije globalno vakcinisano, moramo i dalje insistirati na solidarnosti posebno zbog zemalja u Africi jer dok svima u svetu ne bude dobro neće nikome biti dobro. Vakcinaciju moramo globalno povećati na 60 - 70 odsto da bismo se vratili normalnom životu“, kazao je Đerlek.

Izvor: Tanjug