J. Joksimović: Vladavina prava ključna za evropski put Srbije

03. novembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Vladavina prava ključna za evropski put Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Švedske Anika Ben David razgovarale su danas o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima i o aktuelnim pitanjima u regionu u kontekstu evropskih integracija.

Ministar Joksimović predstavila je sagovornici aktivnosti Vlade Srbije posle usvajanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021, istakavši da taj dokument, koji je objektivno sagledao sve naše reformske napore, predstavlja mapu puta za dalje pristupanje EU.

„Evropska komisija je uvažila rezultate koje smo postigli u jačanju vladavine prava, kao i u ekonomskim reformama, čiji uspeh je pokazatelj otpornosti našeg društva u vreme globalne krize", rekla je ministar.

Naglasila je da Srbija nastavlja da odgovorno radi na dostizanju svih merila iz pregovaračkih klastera, navedeno je u saopštenju.

Joksimović je posebno ukazala na proces aktuelne ustavne reforme koji će rezultirati većom nezavisnošću sudstva, kao i na aktivnosti na unapređenju medijskog zakonodavstva, dostizanja rodne i svake druge ravnopravnosti u društvu.

„Verujem da će Švedska kao prijateljska zemlja i važan razvojni partner Srbije uvažiti preporuku EK za otvaranje svih poglavlja u okviru klastera 3 - Inkluzivni rast i kompetitivnost, u kojem je osam pregovaračkih poglavlja, kao i klastera 4, sa ukupno četiri poglavlja, koji se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost”, rekla je ministar.

Istakla je da bi i za Srbiju i za naš region takva odluka država članica EU bila veoma važan signal i još jedna potvrda zajedničke evropske budućnosti.

Ambasadorka Anika Ben David izjavila je da Švedska podržava evropsku integraciju Srbije i naglasila da njena zemlja sa pažnjom prati i pomaže reformske aktivnosti Vlade Srbije, naročito one u oblasti vladavine prava, koje su i najvažnije merilo za ubrzanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Sagovornice su istakle novu perspektivu razvojne pomoći u reformskom procesu Srbije koju je Švedska i do sada pružala Srbiji na evropskom putu, kao jedan od najznačajnijih bilateralnih razvojnih partnera.

U narednom sedmogodišnjem periodu Švedska planira da najveći deo razvojne pomoći usmeri na ostvarivanje ciljeva Zelene agende i jačanje vladavine prava u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug