J. Joksimović i Ajgner: Srbija napredovala u svim oblastima

22. oktobar 2021. | Beograd

J. Joksimović i Ajgner: Srbija napredovala u svim oblastima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Johanesom Ajgnerom, sa kojim je razgovarala o aktuelnim pitanjima evropskih integracija nakon što je EU ove nedelje predstavila svoj Paket proširenja za 2021. godinu, saopštilo je Ministarstvo.

Na sastanku održanom u Vladi Srbije Joksimović je naglasila da ovogodišnji Izveštaj EK o Srbiji daje objektivan uvid u to sa koliko posvećenosti i motivacije Vlada Srbije sprovodi reforme u procesu pristupanja.

„U globalno veoma teškim uslovima usled pandemije, koja je dovela do sveobuhvatne društvene i ekonomske krize u čitavom svetu, Srbija je uspela da se konsoliduje i da spremno i odlučno pristupi novim temama i unapređenoj koordinaciji, u skladu sa novom metodologijom u pregovorima o pristupanju EU. Veoma nam je važno da je to EK uočila i navela u svom Izveštaju kao napredak u svim oblastima“, izjavila je ministar.

Joksimović je posebno zahvalila Austriji na stalnoj i strateškoj podršci koju na evropskom putu pruža Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i naglasila da su naši bilateralni politički i ekonomski odnosi odličan primer kako saradnja države kandidata i države članica može da bude konstruktivna i uspešna u pristupanju EU.

„Imajući u vidu da je Evropska komisija dala preporuku prema kojoj je Srbija dostigla sva merila za otvaranje dva klastera, 3 - Inkluzivni rast i kompetitivnost i 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost, sa ukupno 12 poglavlja, uverena sam da će se i druge države članice EU rukovoditi ovim izveštajem, posebno u delu u kojem se evidentira napredak u svim segmentima vladavine prava“, rekla je Joksimović.

Ajgner je izjavio da je za Austriju region Zapadnog Balkana strateški prioritet i da EU ne može biti celovita bez ovog dela Evrope.

„Austrijska vlada iskreno podržava Srbiju na njenom evropskom putu, posebno u sprovođenju reformi koje vode ekonomskom napretku, boljoj regionalnoj saradnji i unapređenoj vladavini prava“, rekao je Ajgner i dodao da je važno i da EU prepozna do sada postignuti napredak kako bi politika proširenja Unije bila dinamičnija i kredibilna, u skladu sa novom metodologijom.

Izvor: Tanjug