Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Ljubljani

19. oktobar 2021. | Ljubljana

Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Ljubljani

U Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, otvorena je dvadeseta po redu izložba fotografija „Primenjena nostalgija”, ovog puta posvećena Beogradu i Ljubljani, čiji su autori Nemanja Pančić i Manca Juvan.

Otvarajući izložbu, načelnik odeljenja za komunikacije u Ministarstvu za evropske integracije Ivana Đurić, naglasila je da ovom izložbom želimo da istaknemo važnost saradnje u oblasti kulture i stvaralaštva između dveju zemalja, ali i da ukažemo na značaj koji slovenačko predsedavanje EU ima za Srbiju. Ovo je dugogodišnji projekat kulturne saradnje koji je pružio priliku  velikom broju fotografa da iskažu svoje umetničko viđenje evropskih prestonica.

Đurić se osvrnula na činjenicu da pandemija još uvek traje, i u tom smislu zahvalila gradonačelniku Ljubljane i Turizmu Ljubljana koji su omogućili da posle dve onlajn izložbe, s Nemačkom i Portugalijom, imamo izložbu na otvorenom, na šetalištu u Ljubljani. Ova izložba jedinstvena je prilika da se ukaže na to da Srbija kao kandidat za članstvo u EU deli zajedničke evropske ideje i vrednosti kako sa Slovenijom, tako i sa ostalim državama članicama.

Izložba je organizovana uz izuzetan trud slovenačke i srpske strane, posebno zahvaljujući Ambasadi Republike Slovenije u Srbiji i Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, koji su rado prihvatili ovu inicijativu i pomogli oko realizacije.

Izložbi je prisustvovao i prvi savetnik ambasade Srbije u Sloveniji Aleksandar Gatalica.

Građani i posetioci Ljubljane fotografije mogu pogledati do 10. novembra, nakon čega se izložba seli u Beograd.