J. Joksimović: Srbiji od Nemačke 309 miliona evra razvojne pomoći

11. oktobar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Srbiji od Nemačke 309 miliona evra razvojne pomoći

Zajednička deklaracija o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja između Srbije i Nemačke, vredna 309 miliona evra, predstavlja važan imput i u reformskom procesu, a od čega će veliku korist imati i građani, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je danas u Vladi Srbije potpisala Deklaraciju sa državnim sekretarom u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Marijom Flahsbart, a nakon potpisivanja, kojem su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Nemačke Tomas Šib, Joksimović je naglasila da Srbija i Nemačka na taj način još jednom potvrđuju spremnost da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da zajednički na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

Prema rečima ministra, Deklaracija je veoma važna na evropskom putu, jedan od važnih koraka u samom procesu pregovora, a koji bi, kako je rekla trebalo uskoro da usledi u odnosu na izveštaj o napretku i brojne reforme vladavine prava koje je Srbija poslednjih nekoliko meseci intenzivirala i pojačala.

„Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da otvorimo klaster četiri koji pokriva sve ove teme“, rekla je ministar i dodala da se tokom dana nastavljaju razgovori o oblastima gde će nas Nemačka posebno podržati, a to su one iz klastera 4 energetika, transport, zaštita životne sredine, transevropske mreže, klimatske promene i digitalizacija.

„Ovo je važan imput i u reformskom procesu pregovaračkog procesa“, rekla je Joksimović i naglasila da smatra da će pitanja zelene ekonomije i obnovljivih izvora energije biti važna pitanja u godinama koje dolaze.

Naglasila je da je iznos od 309 miliona koji je Srbija dobila, najveći u poslednjih desetak godina od kada radi sa Nemačkom na temu razvojne saradnje.

Takođe, navela je da je će na osnovu Deklaracije Srbija napraviti institucionalni model i da će kroz snažnu radnu grupu, koja će se sastojati i od nemačke tehničke i ekspertske pomoći, nastaviti da radi strateške dokumente o dekarbonizaciji, emisiji CO2, obnovljivim izvorima energije.

Podsetila je da je cilj da cela Evropa bude klimatski neutralan kontinent do 2050. godine i dodala da je Srbija spremna da punom snagom, vodeći se aktuelnim trenutkom i potrebama građana, ide napred.

Prema rečima Joksimović, tu će od velikog značaja biti tehnička i finansijska pomoć Nemačke, sa kojom Srbija ima izvanrednu razvojnu saradnju.

„Naši timovi iz svih ministarstva sa članovima nemačke delegacije proći će sve važne projekte da vidimo gde nemačka ekspertska i finansijska pomoć i grantovi mogu najbolje da budu upotrebljeni a cilj je ne samo da unapredimo bilateralnu saradnju i da evropske integracije dobiju na dinamici već i da svaki građanin oseti korist od tog procesa“, rekla je Joksimović.

Podsetila je i da je Nemačka najveći bilateralni donator, jedan od najvećih investitora i najznačajnijih evropskih partnera na evropskom putu.

Flahsbart je naglasila da 309 miliona evra predstavljaju vrednost paketa za jednu godinu.

„Veoma smo zainteresovani da se ovaj region kreće mirnim putem razvoja i da bude blagostanje za svakog građanina“, rekla je Flahsbart i naglasila da se Nemačka vrlo raduje što će konkretno, ne samo novcem već i ekspertskom pomoći, doprineti što uspešnijoj implementaciji svega zacrtanog.

Naglasila je da je optimistična da će pregovori biti uspešni i podsetila da su Srbija i Nemačka blisko povezane zemlje i da je Nemačka u različite projekte u Srbiji za 20 godina uložila dve milijarde evra.

Brnabić je navela je da su zelena agenda i zelena transformacija i zaštita životne sredine jedan od dva ključna prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu i podsetila da je drugi vladavina prava.

Kako je navela, Deklaracija koja je danas potpisana najavljena je tokom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

Brnabić je podsetila i da je i u ekspozeu naglasila da su tri osnovna cilja vlade - unapređenje i zaštita kvaliteta vazduha, bolje upravljanje čvrstim otpadom, stvaranje deponija, reciklažnih sistema i unapređenje u upravljanju otpadnim vodama.

Dodala je da su tu investicije i najveće i da je potrebno ulaganje od oko šest milijardi evra samo za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi dostigli evropski standard.

„Važno je da se nakon decenija nebrige i nedostatka investicija u oblasti zaštite životne sredine i energetske transformacije ove teme postavljaju kao jedan od ključnih prioriteta“, rekla je Brnabić i ocenila da je u okviru sporazuma o saradnji jedna od važnih stvari i prilagođavanje naše ekonomije i društva klimatskim promenama koje su stvarnost sa kojom se trenutno suočavamo.

Predsednica vlade zahvalila je na kraju susreta Nemačkoj što je Srbiju prepoznala kao dobrog i kredibilnog partnera.

Izvor: Tanjug