Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović, Varheji i ministri ZB o očekivanjima od Samita

16. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović, Varheji i ministri ZB o očekivanjima od Samita

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestovala je danas na onlajn sastanku koji je sa ministrima zapadnog Balkana zaduženim za evropske integracije organizovao evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji, kako bi razmotrili očekivanja od Samita EU-ZB planiranog za početak oktobra u Sloveniji.

Komesar Varheji inicirao je današnji dijalog sa ciljem da se razgovara o političkoj i ekonomskoj situaciji na ZB, a posebno o rezultatima reformi u oblastima važnim za primenu Ekonomsko-investicionog plana EU za ZB.

Takođe, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Varheji je sagovornike informisao i o nastojanju Komisije da pripremi novu strategiju EU u oblasti migracija, kao i o usvajanju propisa neophodnih za početak korišćenja IPA 3 u narednom sedmogodišnjem budžetskom periodu.

Joksimović je izjavila da Srbija, imajući u vidu visok stepen sprovedenih političkih i ekonomskih reformi, očekuje da će zajednička deklaracija sa narednog samita EU - ZB omogućiti da svaki evidentirani individualni napredak pristupajuće države bude i verifikovan ubrzanjem pristupnog procesa.

„Važno je da taj dokument ovog puta i praktično doprinese dinamičnijim i predvidivim pregovorima o članstvu, kao i jačanjem strateške komunikacije u regionu o i sa EU, pre svega o važnim geopolitičkim pitanjima, a posebno o našim očekivanjima od aktuelne debate o budućnosti Evrope“, naglasila je Joksimović.

Govoreći o načinu na koji Srbija uspešno sprovodi svoju politiku migracija i azila, ministar je navela da je važno da region bude uključen u kreiranje jedinstvene politike EU, kako bi se zajedničkim snagama sprovodila održiva migraciona politika.

Ponovila je da Srbija ne namerava da bude parking centar za migrante i da smo spremni da u okviru humanitarne politike prihvatimo nekoliko stotina žena i dece kojima je zaštita potrebna, a kako je to rekao i predsednik Vučić.

Takođe, Joksimović je informisala sagovornike i o aktivnostima Srbije u realizaciji zelene tranzicije, navodeći da je finansijska podrška EU čitavom regionu u toj oblasti, ključna kako bi se postigli ambiciozni planovi ka karbonski neutralnim i klimatski otpornim ekonomijama.

S tim u vezi, posebno je ukazala još jednom na značaj Ekonomsko-investicionog plana, kao i IPA 3, koji treba da pomognu jačanju ekonomske integracije, društvene reforme, zelenu transformaciju i posebno vladavinu prava na zapadnom Balkanu.

Ukazala je i na regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, koja već daje prve rezultate u unapređenju ekonomskih odnosa, povećanju stranih investicija i pre svega, olakšavanju svakodnevnog života građana zemalja učesnica.

Svi ti zajednički napori, rekla je ona, trebalo bi da se reflektuju i u tekstu Deklaracije EU-ZB.

Izvor: Tanjug