J. Joksimović: Poruke zalog za jačanje saradnje Srbije i Nemačke

14. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Poruke zalog za jačanje saradnje Srbije i Nemačke

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je veoma važno što se bilateralnom posetom nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i njenim izjavama potvrđuje izbalansirana i korektna politika Nemačke prema evropskim integracijama Srbije.

Joksimović je u pisanoj izjavi navela da je poseta Merkel izuzetno važna, budući da dolazi neposredno uoči važnih izbora u Nemačkoj i najavljenog povlačenja kancelarke.

Ona je ukazala da se ovakve posete odlazećeg kancelara pažljivo biraju zbog političkih i simboličkih poruka koje šalju.

„Ne samo da ovim Merkel pokazuje da je nemačkoj spoljnoj politici Zapadni Balkan bio važan deo njene evropske politike, već i da nasledniku ostavlja visok nivo kontinuiranih interesa i preduzetih inicijativa prema našem regionu i Srbiji, nezavisno iz koje stranke taj naslednik bude izabran iz buduće, nesumnjivo koalicione vlade“, navela je Joksimović.

Ministar je navela da dodatno, izbor i aranžman posete govori i o njenom ličnom poštovanju prema Srbiji, ali i prema odgovornoj regionalnoj politici čiji je inicijator i pouzdani partner u sprovođenju predsednik Aleksandar Vučić, koji ima i lično dosledno uvažavajući odnos prema Merkel.

„To se posebno moglo osetiti u naglašavanju važnosti Berlinskog procesa, koji je 2014. godine inicirala kancelarka, a predsednik i Vlada Srbije aktivno i u dobroj veri sprovodili unazad nekoliko godina. To je donelo i konkretne rezultate, kojima će jedna od najznačajnijih potvrda uspeha biti i najavljeni veliki infrastrukturni regionalni projekti“, ocenila je Joksimović.

Navela je i da je značajna konstatacija kancelarke da se bitni pomaci vide u vladavini prava i ekonomiji, kao i najava uvažavanja svega do sada postignutog u reformskim procesima, ali i očekivanja da ulažemo dodatne napore u istom pravcu.

Joksimović je podsetila da je Srbija pokazala spremnost za primenu nove klasterske metodologije i dostigla merila za otvaranje čitava dva klastera, uz nesumnjivo pojačanu političku spremnost i dodatni rad na kriterijumima iz oblasti vladavine prava i ustavnih reformi u delu koji se odnosi na pravosuđe.

„Cilj nove metodologije je ubrzanje procesa za one koji sprovode reforme, pa očekujem da naš rad i napredak budu priznati i da dobrom dinamikom otvaramo klastere za koje smo spremni. Verodostojna i pouzdana primena novih kriterijuma i isporučivanje rezultata mora da bude 'modus operandi' i EU i nas kao pristupajuće zemlje“, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, od posebnog je značaja i najavljeno čvršće partnerstvo Srbije i Nemačke u borbi protiv klimatskih promena, što jasno govori koliko su Srbija, odnosno predsednik Vučić i vlada uvaženi kao odgovoran partner u ostvarivanju ciljeva nove vodeće politike EU, koja se odnosi na zelenu agendu i na klimatske transformacije.

„Ovakvo partnerstvo u borbi protiv klimatskih promena nije došlo niotkuda i tek tako. Aktivno već dugo radimo na jačanju i promociji politike postizanja klimatski neutralnog evropskog kontinenta, uz pripremanje na sve posledice ali i prilike koje i naša zemlja i njeni građani imaju u tom procesu. Nemačka je sve to u ovom slučaju očigledno i sagledala i uvažila“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug