J. Joksimović i Miler: Razvojna pomoć Nemačke za održivi razvoj

06. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović i Miler: Razvojna pomoć Nemačke za održivi razvoj

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović sastala se danas sa Klausom Milerom, novim regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KFW) za jugoistočnu Evropu i Tursku, sa kojim je razgovarala o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i pomoći Nemačke u realizaciji projekata koji to pristupanje značajno ubrzavaju.

Joksimović je upoznala sagovornika sa aktivnostima koje Vlada Srbije sprovodi kako bi pojačala dinamiku procesa evropske integracije u skladu sa revidiranom metodologijom politike proširenja EU.

„Imajući u vidu da smo dostigli sva merila neophodna za klastere 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast i 4 - Zeleni dogovor i održiva povezanost, očekujemo da će do kraja godine naši evropski partneri valorizovati naš rad i formalnim napretkom u pregovorima“, rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije.

Naglasila je da su sektori energetike i zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji su i najveća područja razvojne saradnje sa Nemačkom, ključni za postizanje ciljeva održivog razvoja predviđenih Zelenom agendom, kao instrumentom Zelenog dogovora EU za Zapadni Balkan, a kroz proces evropske integracije Srbije.

Klaus Miler je izjavio da je saradnja sa Srbijom veoma važna za organizaciju iz koje dolazi, naročito imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju, kao i ulogu Srbije u regionu.

„Nemačka razvojna banka podržala je sa više od milijardu evra projekte koje smo zajednički izabrali kao strateški prioritetne za evropsku integraciju Srbije i sveukupni vaš razvoj“, podvukao je Miler i izrazio uverenje da će budući zajednički rad biti još plodotvorniji.

Joksimović i Miler posebno su razgovarali o mogućnostima za dodatno unapređenje koordinacije donatorske pomoći sektorskim politikama, pre svega o optimizaciji i što efikasnijem korišćenju sredstava koja nam na raspolaganje stavljaju bilateralni i međunarodni donatori, a pre svega Evropska unija kroz pretpristupne fondove.

Izvor: Tanjug