Poziv Evropske unije na potpisivanje političkog sporazuma o saradnji sa Srbijom

30. januar 2008. |

Brisel, 28. januar 2008 - Evropska unija je sednici Saveta održanoj 28. januara 2008. godine u briselu iznela predlog za potpisivanje političkog sporazuma o saradnji između Evropske unije i Srbije, koji predstavlja okvir za napredak u političkom dijalogu, slobodnoj trgovinskoj razmeni, liberalizaciji viznog režima i saradnji u oblasti obrazovanja. Sporazum bi trebalo da bude potpisan 7. februara 2008 godine.

„Srbija ima ključnu ulogu na zapadnom Balkanu, kako u obezbeđivanju stabilnosti regiona, tako i u pogledu ekonomskog razvoja i prosperiteta. Evropska unija želi da produbi svoj odnos sa Srbijom, koji je zasnovan na bogatom i raznolikom opsegu kulturno-istorijskih, ekonomskih i međuljudskih veza.

U ovom kontekstu, Evropska unija predlaže Srbiji intenziviranje političke saradnje kako bi se ubrzao napredak Srbije ka EU, uključujući i postizanje statusa kandidata za članstvo.

Narod Srbije je deo evropske porodice. Produbljivanje odnosa između Evropske unije i Srbije u pravcu postizanja punopravnog članstva doneće konkretne koristi stanovnicima Srbije, naročito kroz podsticanje ekonomskog napretka, trgovinskih odnosa razvojem zone slobodne trgovine, direktnih kontakata među ljudima, a naročito među studentima. Evropska unija će i dalje nastaviti da se obraća stanovnicima Srbije i prepoznaje značaj olakšanog putovanja građana Srbije u Evropsku uniju. Komisija će u tom cilju početi razgovore o liberalizaciji viznog režima.

Kako bi naglasila zajedničko nastojanje da ojača veze između svojih naroda, Evropska unija je saglasna sa preduzimanjem ubrzanih mera kojima će se povećati broj studenata iz Srbije koji studiraju u EU, kako u okviru programa Erazmus, tako i u okviru bilateralnih inicijativa. U tom kontekstu, Evropska unija će hitno razmotriti sve moguće načine za dodatno povećanje finansijske podrške.

Proces stabilizacije i pridruživanja još uvek predstavlja pravo sredstvo za unapređenje ovog odnosa. Evropska unija nastoji da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čim budu realizovane sve neophodne mere. Unija je i dalje uverena u koristi potpisivanja Sporazuma za obe strane, kao i u pozitivan uticaj na čitav region. U tom smislu, EU nastoji da:

- podrži napore Srbije za jačanje demokratije i vladavine prava;

- doprinese političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj stabilnosti u Srbiji;

- obezbedi okvir za politički dijalog, koji omogućava razvoj bliskih političih odnosa;

- podrži  napore Srbije u razvoju ekonomske i međunarodne saradnje, između ostalog kroz pružanje pomoći Srbiji u procesu usklađivanju zakona za buduće pristupanje EU i integrisanje u jedinstveno tržište EU;

- pruži podršku naporima Srbije u procesu transformacije u funkcionalnu tržišnu privredu;

- razvije zonu slobodne trgovine između Zajednice i Srbije;

- neguje regionalnu saradnju.

- U cilju postizanja gore navedenog, Evropska unija se slaže sa osnivanjem Radne grupe koja će analizirati načine za postizanje brzog napretka. Ova grupa će odmah početi sa radom kako bi što pre definisala preporuke za Srbiju i Savet Evropske unije.„