J. Joksimović sa mađarskom ministarkom o proširenju

25. avgust 2021. | Budimpešta

J. Joksimović sa mađarskom ministarkom o proširenju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je u Budimpešti sa mađarskom ministarkom pravde i EU Judit Vargom, razgovarala o novoj metodologiji proširenja i načinu na koji se Srbija pripremala.

Tokom razgovora Joksimović je rekla da je Srbija u potpunosti spremna za dva nova klastera - broj tri koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost i klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju i povezanost.

„U ta dva klastera je ukupno 12 poglavlja za koja je Srbija u potpunosti spremna. Više ne govorimo o pojedinačnim poglavljima, radi se o značajnom radu koji smo imali i koji nas očekuje. Planiramo da do kraja godine finalizujemo reforme u oblasti pravosuđa, odnosno ustavne amandmane koji će izmeniti način izbora nosilaca pravosudnih funkcija čime će se ojačati nezavisnost sudstva“, rekla je ministar.

„Verujem da ćemo do kraja godine i to moći da sprovedemo, što će biti jasan signal svim zemljama članicama da Srbija ne fingira reforme, da je ozbiljno posvećena i tim ključnim reformama, posebno onim vezanim za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekla je Joksimović.

Kako je istakla, to su važne stvari nakon kojih bi trebalo da uslede pomaci na evropskom putu Srbije.

„Mi stvarno lobiramo i predstavljamo sve što radimo, značajna nam je svaka podrška, savet i neko ko zna da kaže lepe reči o Srbiji, a to svakako jeste Mađarska“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug