Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Mađarska želi jaku EU, Sijarto: Nema jake EU bez Srbije

25. avgust 2021. | Budimpešta

J. Joksimović: Mađarska želi jaku EU, Sijarto: Nema jake EU bez Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da Mađarska želi jaku EU i da je to veoma bitna poruka, jer je Mađarska Srbiji važan partner i iskreni prijatelj.

Joksimović je to rekla na konferenciji za novinare posle sastanka Petera Sijarta sa ambasadorima Mađarske u stranim zemljama i njenog tet-a-tet razgovora sa mađarskim šefom diplomatije.

Joksimović je istakla da je politika proširenja u stvari politika dovršavanja projekta integrisanja Evrope, kako je predviđeno i Pariskom poveljom, kao i da nema gotovog projekta EU dok sve zemlje ne budu integrisane.

„Taj proces je ušao u jednu sporu fazu i ne toliko popularnu, ali i u zemljama kandidatima. Srbija teži EU sa puno elana i spremnosti, ne fingirajući reforme i sprovodeći ozbiljne reforme u skladu sa novom metodologijom i prihvatila je nove obaveze“, rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da je Srbija u ovom trenutku spremna da otvori 12 poglavlja, raspoređenih u dva klastera.

Kako je precizirala, u jednom klasteru je osam poglavlja, u drugom, broj 4, četiri poglavlja.

„Preduslov je da bude napretka u vladavini prava. Do kraja godine proces ćemo privesti kraju. Mi zaista radimo. Ima problema i u EU“, rekla je ministar.

Ona je dodala da politika proširenja mora da bude kredibilna i u interesu svih.

„Mnoge zemlje članice smatraju da EU funkcioniše u ovom obimu, a da je svaka druga nova zemlja problem. Ja ne vidim da je Srbija u bilo čemu problem u svim sferama u kojima možemo da doprinesemo. Nije nam interes da budemo drugorazredna članica, već ravnopravna i to smo pokazali u toku migracione i kovid krize, kada smo delili vakcine i ostalo, u trenutku kada EU ništa nije mogla da ponudi zemljama regiona“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija ne beži od sprovođenja reformi, ali bi i EU trebalo da govori jednim glasom o politici proširenja.

„Očekujem napredak do kraja godine da otvorimo bar jedan klaster jer bi u suprotnom region ostao bez pozitivnog signala. Mi ne fingiramo zainteresovanost za članstvo, ali voleli bismo da čujemo da jednim glasom EU govori o proširenju“, rekla je Joksimović.

Govoreći o današnjem skupu, Joksimović je rekla da je po drugi put imala čast da se obrati mađarskim ambasadorima, koji su mogli da čuju o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i regionalnoj saradnji.

„Tu je bio i kolega iz Hrvatske, sa kojom imamo otvorena pitanja, ali dobro je to da pokažemo koliko je važan dijalog, čak i kada nemate idealne odnose, ali želite da ih unapredite. To je i za nas bilo korisno“, rekla je Joksimović.

Ona je kazala i da ekonomska saradnja sa Mađarskom stalno napreduje, a da je u poslednje vreme Srbija privukla najviše investicija od svih država Zapadnog Balkana.

„Pokazujemo političko i svako drugo poverenje. Znamo da Mađarska to podržava. Nastavili smo ono na čemu smo temeljili odnose, a to je poštovanje prava nacionalnih manjina. Mislim da smo tu uspostavili iskren i fer tretman i to može da bude primer svima drugima u Evropi. Nesuglasice od pre smo rešili zahvaljujući premijeru Viktoru Orbanu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“, zaključila je Joksimović.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je dobro što se ponovo pokrenula rasprava o proširenju EU i njenom jačanju, da je Mađarskoj bitno da EU bude jaka, ali da to ne može ako se u dogledno vreme ne završi proces proširenja.

„EU kada govori o proširenju misli na zemlje Zapadnog Balkana, a u tom regionu Srbija je ključna zemlja. Dakle, bez procesa proširenja nema jake EU, odnosno bez Srbije nema jake EU i molimo partnere da ne blokiraju proces“, rekao je Sijarto.

On je kazao da pojedine zemlje članice govore da podržavaju proces proširenja, ali kada treba i zvanično da podrže, tu odluku nikako da donesu, navodeći da se tu pre svega radi o skandinavskim i zemljama Beneluksa.

„Sa jednim ponosnim narodom kao što je Srbija to ne bi smelo da se čini, da se verbalno jedno radi, a u delima drugo, to je nepoštovanje prema jednom narodu“, rekao je Sijarto.

On je istakao da Mađarska podržava otvaranje svih poglavlja Srbije i zamolio je ostale članice EU da isto to podrže.

„Značaj Zapadnog Balkana dobija poseban naglasak usled događaja u Avganistanu, jer je to dalji problem za Evropu, jer ako ljudi iz Avganistana krenu, neće se zaustaviti. Turska je prva destinacija, a zatim Zapadni Balkan, gde možemo da zaustavimo migraciju“, rekao je on.

Joksimović i Sijarto su najavili zajedničku sednicu vlada dve zemlje 7. i 8. septembra u Budimpešti.

Izvor: Tanjug