Za projekte 19 lokalnih samouprava 10,2 miliona evra od EU

19. jul 2021. | Beograd

Za projekte 19 lokalnih samouprava 10,2 miliona evra od EU

U Beogradu su danas uručeni sporazumi o donaciji Evropske unije vredni 10,2 miliona evra, a namenjeni sprovođenju projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u 19 jedinica lokalne samouprave.

Ugovore su uručili šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministar Joksimović je rekla i da smo pokazali da smo na razuman, odgovoran, ozbiljan i efikasan način ušli u proces korišćenja i pripreme za korišćenje pretpristupnih fondova EU, na dobrobit svakog građanina Srbije bilo gde u našoj zemlji da žive.

Podsetila je da je iz IPA fondova rađena rekonstrukcija brodske prevodnice na Đerdapu koja je bila u grantu od oko 11 miliona evra, dok su danas uručeni sporazumi o donaciji Evropske unije u sličnom iznosu - 10,2 miliona evra.

„Sa jedne strane imamo veliki infrastrukturni projekat koji je veoma značajan, a sa druge strane nešto što je vrlo važno za socijalnu dimenziju, društvenu empatiju koju moramo da pokažemo posebno u vremenima pandemije korona virusa, ali i postpandemijskog oporavka gde se niko neće oporaviti ukoliko nema pre svega osnovne uslove za dostojanstven život“, rekla je Joksimović.

To, dodala je, uključuje stanovanje, ali i dostupnost zdravstvene nege, zdravstvenog osiguranja i svega onoga što u 21. veku čini osnovni paket elemenata za dostojanstven život svakog građanina.
Fabrici je rekao da je socijalno stanovanje jedno od ključnih pitanja i da je zato ovaj projekat toliko važan, istakao je da je reč o konkretnom projektu namenjenom osetljivim grupama i dodao da će pomoć dobiti 421 porodica.

Momirović je rekao da ministarstvo na čijem je čelu prepoznaje važnost jednakih šansi za sve i da u okviru svojih nadležnosti nastoji da na najbolji način doprinese jednakom razvoju i ostvarivanju bolje socijalne inkluzije.

„Ovaj projekat direktno doprinosi unapređenju položaja, prava na dostojanstven život i aktivno učešće u društvu pripadnika romske populacije i drugih ugroženih grupa“, naveo je Momirović.

Dodao je da će Ministarstvo u narednom periodu dati aktivni doprinos u planiranju i sprovođenju projekata koji podstiču socijalnu inkluziju, poboljšanje kvaliteta stanovanja, unapređenja socijalnog stanovanja i razvoja sistema stambene podrške.

Kisić Tepavčević je rekla da je ovo jedan od projekata u kojima je lepo učestvovati, gde se direktno mogu videti rezultati njegovog sprovođenja.

„Kao što i slogan ovog projekta kaže „Brinimo o svakome“ tako i treba da se ponašamo, da ne ostavimo nikoga kome je pomoć potrebna. Najlakše je zatvoriti oči pred problemima, ali ne treba tako mnogo da bi vratili osmeh na lice pojedincima kojima je naša pomoć potrebna“, rekla je ministarka.

Navela je da su zahvaljujući ovom projektu obezbeđena adekvatna stambena rešenja za 421 porodicu što je više od 1.500 ljudi.

„To su ljudi koji pripadaju najosetljivijim kategorijama u našoj populaciji - Romi, osobe sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja, kao i mlade osobe koje su živele u ustanovama socijalne zaštite ili u hraniteljskim porodicama, a koje su sada itekako sposobne da samostalno započnu svoj život, ali im treba naša podrška", navela je Kisić Tepavčević.

Osim krova nad glavom, istakla je da ovaj projekat omogućava i njihovo ekonomsko osamostaljivanje kroz različite vidove obrazovanja, dodatne edukacije, podsticaja zapošljavanja osoba sa invaliditetom...

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug, UNOPS (Sanja Knežević)