J. Joksimović: Srbija spremna za realizaciju IPA III po novim pravilima EU

16. jul 2021. | Beograd

J. Joksimović: Srbija spremna za realizaciju IPA III po novim pravilima EU

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Jadranka Joksimović rukovodila je danas redovnim sastankom sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, na kojem se razgovaralo o aktivnostima koje se realizuju u procesu pristupanja Srbije Uniji.

Najvažnija tema sastanka bila je razmatranje nove metodologije programiranja razvojne pomoći Evropske unije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Joksimović je izjavila da se Vlada Srbije priprema za realizaciju finansijskog okvira za IPA III za period 2021 - 2027. godine, koji za države Zapadnog Balkana iznosi ukupno 14,1 milijardi evra.

„Nakon konsultacija na najvišem nivou, odlukom Nacionalnog IPA koordinatora, Delegaciji Evropske unije još krajem jula prošle godine dostavljeni su predlozi aktivnosti za dve IPA programske godine, 2021. i 2022. godinu, o kojima se trenutno vode pregovori“, istakla je Joksimović.

Za razliku od procesa programiranja IPA II, nacrtom novog IPA III programskog okvira predviđeno je da uz slanje akcionih dokumenata, Evropska komisija dobije od države korisnice i dodatne dokumente na osnovu kojih će moći da proceni zrelost dostavljenih predloga za njihovo sprovođenje.

Priroda ovih dokumenata zavisi od tipa projekta, načina sprovođenja i tipa ugovora kojim se sprovodi konkretna aktivnost.

„Važno je da u pripremnoj fazi uložimo dodatne napore da tehnička dokumentacija bude spremna, baš kao i kapaciteti nadležnih institucija da bi te procedure mogle nesmetano da se sprovode“, naglasila je ministar.

Na sastanku je zaključeno i da polaznu osnovu u procesu utvrđivanja prioriteta za finansiranje iz IPA III predstavljaju obaveze Srbije u pregovaračkom procesu, kao i reformski procesi usmereni na ravnomerni društveno-ekonomski razvoj.

„Posebnu pažnju zajednički planiranim projektima treba da posvetimo oblastima energetike i transporta koje iziskuju značajnija ulaganja, kako bismo obezbedili bolju povezanost sa državama regiona i EU, kao i zaštitu životne sredine, a na dobrobit svih naših građana“, rekla je Joksimović.

Ministar i koordinatori klastera analizirali su i druge aspekte pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, posebno one koji se odnose na koordinisanje rada klastera u primeni nove metodologije proširenja EU, kao i na usaglašavanje zajedničkog strateškog komuniciranja o pregovorima o članstvu.

Izvor: Tanjug