J. Joksimović: Srbija nastavlja da jača strukture za pristupni proces EU

07. jul 2021. | Beograd

J. Joksimović: Srbija nastavlja da jača strukture za pristupni proces EU

Srbija je spremna da, uz aktivnu podršku evropskih partnera, pre svega Nemačke, nastavi da jača strukture za pristupni proces Evropskoj uniji, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i izrazila očekivanje da će politika proširenja postati „popularnija“ među pojedinim državama članicama EU i da će se taj proces ubrzati.

Joksimović je navela da je Srbija prva prihvatila novu metodologiju proširenja EU i da je jedina među zemljama u pristupnom procesu počela, kako kaže, aktivnu primenu novih pregovaračkih struktura.

„Uveli smo tim za podršku pregovorima i koordinatore za svih šest klastera i potpuno se pripremili strukturno i organizaciono. Takođe, osnažili smo i političko vođenje procesa uz aktivno učešće predsednika Republike i premijerke, posebno u prvom klasteru koji, između ostalog, obuhvata i reformu javne uprave“, rekla je Joksimović novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja Sporazuma o sprovođenju projekta Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU, koji se realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Podsetila je da je na međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu, počela konkretna primena nove metodologije na pregovarački proces Srbije i da je konstatovano da je naša zemlja otvorila klaster 1 koji je, kako kaže, osnovni i najvažniji klaster.

„Sva pregovaračka poglavlja iz tog klastera su već bila pripremljena i otvorena. Time je bilo potvrđeno da je nova metodologija 'živa' i da strukturno i organizaciono spremni, uz podršku naših partnera, posebno Nemačke, kada je reč o reformi javne uprave, možemo da nastavimo da jačamo naše strukture“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da Ministarstvo za evropske integracija pruža analitičku podršku ostalim ministarstvima koja imaju važnu ulogu u pripremi pregovaračkih poglavlja u okviru šest klastera.

„Sada je proces nešto zahtevniji, jer svi moraju da budu koordinirani i horizontalno povezani, a iz jednog klastera moraju u isto vreme moraju da budu pripremljena sva poglavlja kojim upravljaju resorna ministarstva, ali i drugi učesnici procesa poput nevladinog sektora, akademske zajednice, profesionalnih udruženja“, pojasnila je ministar.

Ukazala je na značaj potpisivanja sporazuma sa GIZ-om i izrazila uverenje da će taj projekat dodatno osnažiti restrukturiran organizaciju kako bi, dodala je, Srbija u narednim godinama još dinamičnije i intenzivnije ušla u proces reforme javne uprave.

„Ovo je potpuno transparentno i svi će biti uključeni. Korisnici su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije kroz deo gde se svi zajedno bolje pripremamo i snažimo naše strukture za pristupni proces“, navela je Joksimović i zahvalila Nemačkoj i GIZ-u na dugogodišnjem partnerstvu i podršci Srbiji na evropskom putu.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug i GIZ