Nemačka daje četiri miliona evra za reformu javne uprave

07. jul 2021. | Beograd

Nemačka daje četiri miliona evra za reformu javne uprave

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Štefan Hajek, potpisali su danas Sporazum o sprovođenju projekta Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU.

Sporazumom, čija je vrednost četiri miliona evra, nastavlja se saradnja Srbije i Nemačke u reformi javne uprave i podršci evropskim integracijama, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib.

Ministarka Obradović je kazala da je potpisivanje sporazuma još jedan korak koji svedoči usmerenosti Srbije ka EU i želji da postane član evropske porodice.

Ocenila je da je dosadašnja saradnja sa GIZ-om bila veoma plodotvorna, naročito na polju reforme javne uprave i da je realizacijom brojnih zajedničkih projekata Srbija pokazala koliko ceni spremnost Nemačke da pruži podršku našoj zemlji u pristupnim pregovorima sa EU.

Kako je rekla, vlada Nemačke trenutno u Srbiji realizuje projekte u vrednosti od dve milijarde evra.

„To je dokaz i prijateljstva i poverenja i veliki oslonac za buduće izazove“, rekla je Obradović i naglasila značaj podrška Nemačke za ostvarivanje vizije nove strategije reforme javne uprave za period od 2020. do 2030. godine.

Istakla je da se reforma javne uprave odvija godinama i da aktuelna vlada, kao i sve ranije vlade od 2012. godine, ulaže veliku energiju u taj proces.

„To je polje na kojem građani mogu da osete znatna poboljšanja i veoma sam ponosna na odgovor javne uprave tokom pandemijske krize“, rekla je ministarka.

Dodala je da je prema sporazumu predviđeno da do septembra 2023. godine tržište aktivnosti bude na jačanju institucija državne uprave i lokalne samouprave, ali i povećanju učešća civilnog društva u izradi lokalnih planova razvoja.

„Ovaj projekat GIZ-a kao i do sada pružiće u podršku profesionalizaciji državnog službeničkog sistema, optimizaciji i digitalizaciji postupaka i usluga i sve aktivnosti biće usmerene ka ispunjavanju preduslova za bolje upravljanje procesom pristupanja EU“, navela je Obradović.

Joksimović je izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma ističući da se time nastavlja uspešan projekat započet 2012. godine i kojim je Nemačka, kako je istakla, pokazala da smatra Srbiju važnim partnerom, ne samo u bilateralnim odnosima, već i kao ozbiljnog kandidata za članstvo u EU i da daje podršku za pristupne pregovore.

„Verujem da su dosadašnji rezultati koje smo ostvarili kroz ovaj projekat uverili Nemačku da nam do kraja godine pruži dodatnu podršku za nastavak pristupnog procesa i još konkretnije i vidljivije korake u skladu sa principima nove metodologije“, navela je Joksimović.

Ambasador Šib je ukazao da je javna uprava važna oblast u pripremi za proces pristupanja EU i da je cilj da se poveća efikasnost i transparentnost javne uprave i da bude profesionalnija i da se uspostave objektivni kriterijumi za zapošljavanje.

„Takođe, cilj je da građani više budu uključeni u izradu zakona i planova na lokanom nivou i da mogu da izraze svoje mišljenje na onlajn portalima, odnosno da javna uprava bude spremnija za proces pristupanja EU“, rekao je Šib.

Naglasio je da je projekat GIZ-a konkretan primer kako Nemačka podržava Srbiju i njenu vladu na putu ka članstvu u EU podsetivši da je Srbija usvojila i prihvatila novu metodologiju proširenja.

„Nama je veliko zadovoljstvo što možemo da nastavimo tu saradnju. Nemačka će nastaviti da pruža podršku Srbiji na evropskom putu i nadamo se da će se tokom ove godine sav napor koji se sada uloži isplatiti u konkretnim rezultatima“, naveo je Šib.

Prema sporazumu, težište se stavlja na unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga za građane i privredu na nacionalnom i lokalnom nivou.

To podrazumeva primenu inovativnih pristupa u kreiranju i pružanju usluga, kao i njihovu standardizaciju kroz uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta.

Podrška obuhvata i projekat Vlade Srbije „e Papir“ koji je usmeren na transparentno i efektivno pružanje usluga.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug i GIZ