J. Joksimović: Češka važan partner Srbije na putu u EU

29. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: Češka važan partner Srbije na putu u EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Češke, zaduženim za evropska pitanja Alešom Hmelaržom o pristupanju Srbije EU, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

„Posebno ohrabrenje za Srbiju predstavlja činjenica da je Češka uvažila reformske napore naše Vlade i podržala bržu dinamiku pristupnih pregovara na nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji sa EU. Takav stav naših čeških partnera, kao i veoma dobri politički i ekonomski odnosi dveju zemalja zalog su čvršćeg povezivanja i sa samom Evropskom unijom“, istakla je Joksimović.

Sagovornika je informisala o rezultatima Vlade u dostizanju merila za dalji nastavak pregovora, kako u oblasti vladavine prava, tako i u klasterima 3 i 4, koji obuhvataju inkluzivni rast i konkurentnost i zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost.

„Očekujem da naši evropski partneri tokom godine dodatno i konkretno uvaže ono što je nova Vlada postigla, a pre svega našu visoku političku odgovornost i rešenost da ubrzamo napredak i zbog stupanja u članstvo EU, ali pre svega zbog boljitka građana Srbije“, naglasila je Joksimović.

Aleš Hmelarž je rekao da Vlada Češke nastoji da već veoma dobre odnose dveju zemalja dodatno osnaži principijelnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ukazao je na korisna iskustva koja su imali i naglasio da je češka vlada spremna da pruži pomoć i podršku na našem evropskom putu.

„Za EU su i Srbija i Zapadni Balkan važni partneri sa kojima zajednički treba da sprovodimo politike zasnovane na evropskim vrednostima i standardima i čija je evropska perspektiva neupitna“, rekao je pomoćnik češkog ministra spoljnih poslova.

Joksimović i Hmelarž posebno su razmotrili inicijativu ministara nadležnih za evropske poslove Austrije, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke upućenu najvišim zvaničnicima EU o uključivanju Zapadnog Balkana u raspravu tokom Konferencije o budućnosti Evrope.

Joksimović je naglasila da je za Srbiju i za region veoma ohrabrujuće da nas države članice EU vide kao partnera u oblikovanju nove evropske stvarnosti, s obzirom na činjenicu da će budući pravci razvoja EU imati direktan uticaj na generacije koje dolaze.

„Stav iskazan u toj inicijativi da sadašnje i buduće države članice treba da zajednički rade na definisanju evropske budućnosti razumemo i kao važnu podršku proširenju EU“, rekla je Joksimović.

Joksimović zahvalila je Češkoj na dosadašnjoj podršci našoj zemlji u procesu evropske integracije.

Izvor: Tanjug