J. Joksimović: Sve zemlje Zapadnog Balkana se osećaju zakočeno

24. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: Sve zemlje Zapadnog Balkana se osećaju zakočeno

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se sve zemlje Zapadnog Balkana osećaju zakočeno po pitanju evrointegracija, posebno Severna Makedonija i Albanija, koje Srbija potpuno podržava i želi da uđu u pregovore.

Joksimović je rekla da je u Beču bila na panelu ministara za evrointegracije Zapadnog Balkana, na kome je, kaže, provejavao duh bez entuzijazma prema evropskim integracijama.

„Niko nije pohvalio novu metodologiju, svi se osećaju zakočeno, posebno Severna Makedonija i Albanija za koju smo više puta iskazali, i danas predsednik Vučić, da nam je zaista žao što nisu ušli u pregovore, da ih potpuno podržavamo, da želimo da uđu u taj proces jer je to dobro za sve“, rekla je Joksimović.

Ministar je dodala da, kada se uđe u proces, svi moraju da ispunjavaju kriterijume i obaveze, a to donosi bolju saradnju.

Joksimović je u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika, rekla da mora da kaže da je samo Srbija bila za novu metodologiju.

„Predstavila sam našu spremnost za novu metodologiju, pohvalila sam novu metodologiju, nema smisla kuditi ono što ste prihvatili, treba videti kako na najbolji način povećavajući dinamiku, ulažući što više energije da izvučete najbolje za zemlju i građane“, rekla je ona.

Joksimović smatra da je srpska strana time pokazala odgovornost.

„Nismo se durili, bunili, nismo se ni hvalisali ni busali u grudi. Radimo svoj posao, to je evidentirano, i verujem da ćemo uz ovakvu dinamiku reformi, uz ovakvo političko vođstvo predsednika i premijerke, i naše zalaganje, zaista moći da ostvarimo dobre rezultate“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug