J. Joksimović: Potrebna veća dinamika za kredibilnost procesa

22. jun 2021. | Luksemburg

 J. Joksimović: Potrebna veća dinamika za kredibilnost procesa

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da će Srbija i sastavom delegacije i nastupom na Međuvladinoj konferenciji sa EU u Luksemburgu potvrditi ozbiljnost i važnost koju pridaje procesu pristupanja i naglasiti da je već počela da ispunjava i zahteve i kriterijume iz nove metodologije.

„Ovo je važna konferencija i važno je da ćemo na najvišem političkom nivou moći da razgovaramo o tome ne samo šta se očekuje od Srbije u smislu implementacije reformi u određenom oblastima, već ćemo moći i da predočimo šta smo sve uradili i koliko smo ozbiljno sve shvatili, možda i ozbiljnije od nekih članica EU”, kaže Joksimović.

Joksimović je najavila da će napredak Srbije u fundamentalnim oblastima vladavine prava na Međuvladinoj konferenciji predstaviti premijerka Ana Brnabić, a da će se ona fokusirati na značajne reformske poduhvate koje je Srbija učinila kada je reč o ostalim klasterima, sa fokusom na kalsetre 3 i 4.

„To znaju zemlje članice, ali je važno da na visokom političkom nivou razmenimo mišljenja i da prenesemo našu poruku da očekujemo da će nova metodologija biti prihvaćena od svih zemalja članica EU i da će početi da se primenjuje, nadamo se već do kraja ove godine, kako bismo mogli da kažemo da se odblokirao proces”. kaže Joksimović

Ona naglašava da proces pristupanja Srbije prelaskom na novu metodologiju mora da pređe u dinamičniju fazu i zaključuje da bez toga nema ni kredibilnosti celog procesa.

Izvor :Tanjug