J. Joksimović: Međuvladina konferencija delimično priznanje rezultata

13. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: Međuvladina konferencija delimično priznanje rezultata

U Evropskoj uniji nije bilo spremnosti i političke volje da se primeni nova metodologija proširenja, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i navela da Beograd nije iznenađen odlukom EU da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno, klaster sa Srbijom, ali da veruje da će na Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za 22. jun biti osnažen reformski kurs Srbije.

Joksimović je za RTS rekla da će Međuvladina konferencija biti održana visokom nivou, najverovatnije ministarskom, i da je to delimično priznanje za postignute rezultate i politički signal da nije prošlo neprimećeno sve ono što smo do sada uradili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima.

Naglasila je da Srbija bila spremna za otvaranje dva klastera u skladu sa novom metodologijom - za klaster 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost, i klaster 4 koji je zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

„Pripremili smo ukupno 12 poglavlja, neka su bila otvorena, neka već pripremljena, a sada smo dodatno pripremili još četiri, smatram da je bilo mnogo elemenata da se uđe u punu primenu nove metodologije, bilo je napretka u vladavini prava što je navedeno i u nedavnom non-pejperu o stanju vladavine prava u Srbiji“, kazala je Josimovićeva.

Objasnila je da je ideja da se na Međuvladinoj političkoj konferenciji 22. juna konačno potvrdi nova metodologija i početak njene primene.

Joksimović je kazala da su određenje države članice kao opravdanje za svoju odluku navodile to da će na međuvladinoj konferenciji konačno potvrditi primena nove metodologije, dok su pojedine zemlje navele da im je kasno stigao izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, a da bi podržale otvaranje klastera.

Drugi su, navela je Joksimović, naveli da je dovoljno da se potvrdi nova metodologija i da se do kraja godine ide na potpunu primenu a neki su rekli da očekuju još napretka.

„Različitih razloga smo se naslušali, ovo je donekle bila očekivana odluka, ali smatram da je pogrešna i da je trebalo da se brže uđe u punu primenu nove metodologije“, rekla je Joksimović.

Ocenila je da je Srbija mnogo uradila prethodnih meseci i da je osnažila reformski kurs i politički povela taj proces, kao i da nisu sve države bile protiv otvaranja klastera.

Kako kaže, otvaranje klastera podržale su Francuska, Italija, Češka Slovačka, Kipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Austrija, a članice koje su bile protiv imale su različitu argumentaciju.

„Ovo je težak proces koji ima svoje uspone i padove i mislim da je dobro što smo osnaženi, imamo samouverenost koja je zasnovana rezultatima, a ne na praznoj priči i verujem da će do kraja godine još konkretniji korak biti učinjen“, istakla je Joksimović.

Govoreći o tome šta je urađeno u oblasti vladavine prava u prethodnom periodu, Joksimović je rekla da je notirano da smo počeli da primenjujemo preporuke iz prošlogodišnjeg Izveštaja o napretku, počev od ustavnih amandmana što je, kako kaže, ključno i odnosi se na unapređenje nezavisnosti sudstva i autonomije tužilaštava.

Podsetila je da je Skupština Srbije usvojila inicijativu za promenu Ustava, da su usvojeni Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o poreklu imovine, da je napravljen portal za javne nabavke, kao i da je usvojen akcioni plan za medijske strategije.

Na pitanje koliko sud EK i EU ima veze sa razgovorima koje delegaciju Beograda očekuju u Briselu u utorak sa Prištinom, Joksimović je kazala da nikada nije stavljala u kontekst evropskih integracija pritiske oko normalizacije odnosa sa Prištinom, ali da oni svakako postoje.

„Ovo je osetljivo političko pitanje koje kod pojedinih država članica EU dobija posebno zanimanje, ali ono što se tiče evropskih integracija osnažili smo proces, politički ga vodimo i verujem da će do kraja godine biti još bolji rezultati“, navela je Joksimović.

Izvor: RTS i Tanjug