J. Joksimović: EU još nije spremna za novu metodologiju prijema

12. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: EU još nije spremna za novu metodologiju prijema

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je povodom najava da će u nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU do kraja juna biti održana politička međuvladina konferencija da je očigledno da EU nije još u potpunosti spremna za potpunu primenu nove metodologije, iako je Srbiju požurivala da se ubrzano prilagodi toj metodologiji.

Joksimović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu ukazala i da je Srbija uradila sve što je bilo neophodno da se steknu uslovi za primenu novog načina pregovaranja. 

Ona je istakla da je Srbija, za razliku od svih drugih kandidata i potencijalnih kandidata, sprovela sve organizacione izmene pregovaračke strukture, „kako bismo temeljno, reformski i suštinski tranzitirali ka pojačanom političkom vođenju procesa i klasterskoj strukturi tima za pregovore“. 


„Razne smo izgovore za ovakvu odluku čuli od zemalja koje nisu dale saglasnost za otvaranje klastera, od toga da im je Evropska komisija kasno dostavila izveštaj o napretku u vladavini prava, te da nisu mogli da završe neophodne procedure iako bi podržali otvaranje klastera, preko toga da na ovoj političkoj međuvladinoj konferenciji samo treba da se politički potvrdi primena nove metodologije, do onih koji su rekli da Srbija nije ostvarila neophodan napredak u vladavini prava”, rekla je ministar. 

Istovremeno je naglasila da su pojedine države kao Francuska, Češka, Grčka, Kipar, Italija, Austrija, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka aktivno podržavale otvaranje klastera, kao i da im se na tome iskreno zahvaljujemo. 

Ministar Joksimović je podvukla da je svakako dobro i pozitivno što će se održati politička međuvladina konferencija, jer je to, kako navodi, čin delimičnog priznanja naših rezultata koji ne mogu biti ignorisani, iako su neke zemlje delovale u tom pravcu, što ćemo imati u vidu. 

„Naše samopouzdanje temelji se na konkretnim rezultatima i tokom pandemije 2020. i sada, poslednjih meseci, kada smo sproveli sve neophodno da ubrzamo reforme u oblasti vladavine prava, uz direktan i suštinski angažman predsednika Vučića i predsednice Vlade Brnabić”, rekla je Joksimović. 

Ono što je važno da građani Srbije znaju, naglasila je Joksimović, jeste to da smo kao Vlada i pregovaračka struktura sproveli poslednjih meseci opsežne i zahtevne aktivnosti. 

U okviru klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast, koji obuhvata osam poglavlja, usvojena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji, usvojena je izmena Zakona o akcizama što je predstavljalo zahtevno merilo za Poglavlje 16 - Porezi, a i cela pregovaračka pozicija za Poglavlje 16 je usvojena i poslata Evropskoj komisiji, kao i pregovaračka pozicija za Poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, objasnila je Joksimović.

Takođe, za klaster 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost, u kojem su obuhvaćena četiri pregovaračka poglavlja, u okviru Poglavlja 15 - Energetika, usvojena su dva kompleksna Akciona plana, za obavezne rezerve nafte i razdvajanje u sektoru gasa, što je predstavljalo ključno merilo za ovo poglavlje. Pored ovoga, usvojena je i Pregovaračka pozicija za Poglavlje 15. 

Ona napominje i da su sva ova dokumenta prošla sve formalne procedure u Vladi i u Narodnoj skupštini uključujući i konsultacije sa Nacionalnim konventom tj. civilnim sektorom.

„Dobro je što se u pozicionom papiru EU navodi da bi se sve aktivnosti Srbije za otvaranje klastera 3 i 4, mogle valorizovati otvaranjem na sledećoj međuvladinoj konfrenciji, koja bi trebalo da se održi nakon usvajanja paketa proširenja i narednog Godišnjeg izveštaja EK o Srbiji“, objašnjava ministar.

Ona je dodala i da će pre toga ova politička međuvladina konferencija biti prilika da se potvrdi primena nove metodologije pregovora i ostvareni napredak u okviru klastera 1, vladavine prava u kojem smo svih pet poglavlja koja su u njemu sadržana već otvorili. 

„Podvlačim, mi smo se za to aktivno i u potpunosti pripremili. Takođe, što je u ovom trenutku podjednako važno, to će biti prilika da na političkom nivou otvoreno razgovaramo o međusobnim očekivanjima - kako za nastavak procesa reformi i šta je to što se još konkretno očekuje od Srbije, tako i o našim očekivanjima od politike proširenja i revidirane metodologije pregovora i neophodnosti da se proširenje EU učini zaista kredibilnim procesom”, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug