J. Joksimović i Sijarto: Snažna podrška Mađarske ubrzanju evropskih integracija Srbije

03. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović i Sijarto: Snažna podrška Mađarske ubrzanju evropskih integracija Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom o evropskoj integraciji Srbije, daljem unapređenju bilateralnih odnosa i zajedničkom doprinosu dodatnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Joksimović je zahvalila Mađarskoj i posebno ministru Sijartu na svim naporima koje Vlada njegove zemlje ulaže u jačanje naše dobrosusedske i partnerske saradnje i na političkom i na ekonomskom planu, a posebno na podršci koju Srbija dobija na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„U Mađarskoj vidimo pouzdanog saveznika, koji nas snažno podržava u pristupanju EU. Najviši mađarski zvaničnici jasno i nedvosmisleno zagovaraju politiku proširenja Unije, a posebno članstvo naše zemlje, i to nam daje dodatnu motivaciju da još odgovornije i predanije sprovodimo sve neophodne reforme“, izjavila je Joksimović.

Joksimović je sagovornika upoznala i sa činjenicom da je Srbija reorganizovala veoma ažurno i odgovorno svoju pregovaračku strukturu tako da u potpunosti prati načela nove metodologije proširenja EU.

„Vlada ubrzano sprovodi neophodne aktivnosti iz klastera 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i klastera 4 - Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost kako bi, ukoliko ocene u oblasti vladavine prava budu odgovarajuće, bila spremna za otvaranje klastera“, rekla je Joksimović.

Sagovornici su ocenili da su koraci učinjeni, pre svega, u jačanju vladavine prava, dokaz da Srbija postojano i posvećeno sprovodi reforme.

Sijarto je podvukao da Mađarska podržava ubrzanje dinamike pregovora EU sa Srbijom, smatrajući da je stepen postignutog u reformskom procesu, koji vodi srpska vlada, takav da bi to ubrzanje imalo potpuno opravdanje.

„Time bi se ojačao i kredibilitet politike proširenja EU na Zapadnom Balkanu, što je i bio jedan od ključnih ciljeva novousvojene metodologije“, naglasio je mađarski ministar.

Joksimović i Sijarto razmotrili su i elemente predloga „Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dveju zemalja uspostavljanjem Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana“, koji će potpisati sutra.

Zaključili su da će strateška saradnja u realizaciji ključnih zajedničkih ciljeva dveju zemalja, a pre svega onog koji se odnosi na buduće članstvo Srbije u EU, a na dobrobit građana sa obe strane naše granice, biti produbljena i kroz ovaj memorandum.

Njime se predviđa dodatni prenos znanja o implementaciji politika EU, kao i razmena najboljih praksi između javnih institucija Mađarske i Srbije.

Izvor: Tanjug