J. Joksimović: Saradnja Srbije i EIB na Agendi povezivanja Zapadnog Balkana

27. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: Saradnja Srbije i EIB na Agendi povezivanja Zapadnog Balkana

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novim šefom regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandrom Bragoncijem o saradnji u projektima značajnim za ekonomski i društveni razvoj Srbije, a koji se pripremaju i realizaciju u saradnji Vlade Srbije i EIB-a.

Joksimović je sa Bragoncijem analizirala aktuelni status projekata u prioritetnim oblastima za dalji ubrzani i održivi razvoj naše zemlje, posebno u sektoru transporta, energetike i zaštite životne sredine, kao podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, unapređenju obrazovanja i zdravlja i urbanom razvoju.

Ministar je istakla finansijsku pomoć koju Srbija i preko EIB dobija od EU, ovog puta kao ekonomski povoljne zajmove i naglasila značaj tih ulaganja kao podršku ostvarivanju ciljeva regionalnog povezivanja i Zelene agende.

„Iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za nas ali i za čitav region, kao i za dodatno infrastrukturno povezivanje sa EU, od velike su važnosti izgradnja auto-puta Niš - Merdare, modernizacija železničke pruge Niš - Dimitrovgrad, kao i gasna interkonekcija sa Bugarskom“, rekla je Joksimović, navodi se u saopštenju.

Dodala je da se na realizaciji tih projekata radi veoma angažovano i odgovorno.

Bragonci je izrazio uverenje da će EIB i Vlada Srbije i ubuduće sarađivati na realizaciji Agende povezivanja na Zapadnom Balkanu, posebno na tim projektima koji će doprineti dostizanju ciljeva Zelene agende, kao jedne od ključnih politika i EU i Srbije.

Izvor: Tanjug