J. Joksimović: Berlin u Srbiji vidi važnog kandidata za članstvo

19. maj 2021. | Berlin

J. Joksimović: Berlin u Srbiji vidi važnog kandidata za članstvo

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da su jako korisni razgovori, koje je u Berlinu imala u Ministarstvu spoljnih poslova, sa ministrom Mihaelom Rotom i poslanicima Bundestaga, pokazali da Nemačka u Srbiji prepoznaje partnera i važnog kandidata za članstvo.

„Verujem da ovakvi susreti i razgovori, zainteresovanost poslanika i Rota pokazuju da Nemačka u Srbiji prepoznaje važnog kandidata za članstvo u EU i važnog partnera. Naravno da računaju na nas, ali i mi računamo na podršku Berlina u svim ovim nekada zahtevnim procesima“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Navela je da i narativ o Srbiji ima bolji prizvuk i da sve to govori da je saradnja dveju zemalja pozitivna i da su bilateralni odnosi i politički i ekonomski stabilno dobri i da treba da ih unapređujemo.

Joksimović je rekla da su razgovori bili jako korisni, da su poslanici i ministar Rot sa kojim je prošla sve detalje reformskog procesa, nove metodologije svega onoga što je Srbija aktivno pripremila i radi, bili zainteresovani da sve to čuju, kao i o uspesima Srbije tokom pandemije.

„U Berlinu je vladalo veliko interesovanje poslaničkih grupa Bundestaga i CDU, CSU i zelenih i socijaldemokrata i liberala. Svi su bili zainteresovani da se sretnu sa mnom kao ministrom i vide sve ono što je Srbija uradila i u vreme i pandemije, i vakcinacije i ekonomske otpornosti i naših planova u vezi sa reformama i procesom evrointegracija“, rekla je ona i naglasila da je jedna od tema bio i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kao vrlo važno ocenila je to što Srbija ima aktivan odnos i dijalog sa Nemačkom i poslanicima, jer svaka važna odluka koja se tiče i politike proširenja mora da prođe kroz Bundestag.

Ministar je navela da je naglasila da Beograd očekuje jasnije signale da li je politika proširenja politika o kojoj se u Briselu govori jednim glasom.

„Za nas je važno da vidimo da je EU stalo do toga da proces opstane i nastavi da dođe do cilja - zaokruživanje evropskog prostora u prirodnim granicama gde i Srbija i zapadni Balkan pripadaju“, kazala je Joksimović.

Ministar je naglasila da je pozitivno zapaženo prošlo i sve što je Srbija radila po pitanju vakcinacije i pomoći i solidarnosti koju je pokazala sa regionom.

Izvor: Tanjug