Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Održiva zelena tranzicija Jadransko-jonskog regiona

11. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: Održiva zelena tranzicija Jadransko-jonskog regiona

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na onlajn ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region i istakla značaj tog formata regionalne saradnje, koji značajno doprinosi približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„Učestvujući u ovoj strategiji zajedno sa EU, radimo na sprovođenju njenih ciljeva i to pre svega na onom glavnom - unapređenju kvaliteta života građana Jadransko-jonskog regiona. Na taj način, u sinergiji, doprinosimo evropskom zelenom oporavku od posledica pandemije i društveno-ekonomske krize koju je kovid-19 izazvao, odnosno u izgradnji zajedničke evropske zelene budućnosti za sve nas“, rekla je Joksimović.

Ona je navela da je posebno važno što je i ovom prilikom još jednom reafirmisana evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i značaj razvoja dobrosusedskih odnosa u regionu i jačanje ekonomske regionalne saradnje, uz podršku EU.

„Svi naši napori treba da rezultiraju boljim položajem mladih, njihovom uključivanju u projekat održive, pametne i zelene tranzicije Jadransko-jonskog regiona, uz aktivnu podršku civilnog društva“, naglasila je Joksimović, a navodi se u saopštenju.

Ove godine, Strategijom EU za Jadransko-jonski region predsedava Slovenija.

Na današnjem skupu, koji je ujedno i šesti sastanak Jadranskog i jonskog saveta, usvojena je i Deklaracija iz Izole „Uz obalu zajedničkog mora“, kojom su predstavnici vlada Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije utvrdili ključne elemente saradnje u narednoj godini.

Izvor: Tanjug