J. Joksimović: USAID donira još 22 miliona dolara Srbiji za reforme

12. april 2021. | Beograd

J. Joksimović: USAID donira još 22 miliona dolara Srbiji za reforme

Ministarstvo za evropske integracije i Vlada SAD potpisali su danas dopunu sporazuma o razvojnom partnerstvu, a u okviru kojeg će USAID Srbiji za ovu godinu donirati 22 miliona dolara za reforme - unapređenje privrede, energetske efikasnosti, medijskog okruženja, za pružanje usluga građanima, kao i za zaustavljanje odliva mozgova.

Ambasador SAD Entoni Godfri je, nakon što su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i predstavnica USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti potpisale amandmane, rekao da je tokom dve decenije čvrstog partnerstva Srbije i USAID-a u sprovođenje reformi uloženo više od 840 miliona dolara.

Prema ambasadorovim rečima, za to vreme postignuto je mnogo. Unapređivan je razvoj privrede, što se, kako je rekao, odrazilo na dobrobit građana.

Podsetio je da su od tog novca realizovani projekti važni za život građana. Građene su i bolnice, škole, jačani lokalni mediji, ljudima sa invaliditetom je pomagano da steknu nove veštine i novi posao.

„Uklonili smo mnoge pravne i birokratske smetnje u poslovanju što je omogućilo lakše otvaranje firmi i time Srbiju učinili privlačnom za investitore, naše partnerstvo pomoglo je srpskim firmama da se povežu sa stranim, udahnulo je život novim sektorima privede, otvoreno je na hiljade radnih mesta“, rekao je ambasador.

Godfri je poručio da se snažnim partnerstvom može postići mnogo.

Paket od 22 miliona dolara namenjen je privredi Srbije da bi bila konkurentnija i odnosi se na unapređenje efikasnosti uprave u pružanju usluga građanima, unapređenje medijskog okruženja kako bi građani imali pristup tačnim informacijama, pomoć civilnom društvu, unapređenju energetske bezbednosti kako bi domaćinstva imala manje račune za ogrev kao i podršku borbi protiv kovid-19“.

Ministar Joksimović zahvalila je SAD i USAID i istakla da očekuje nastavak te dobre saradnje koja je, kako kaže, nemerljiva sa brojnih aspekata.

„Nadamo se podršci u nastavku evrointegracija i podršci u daljim strukturnim reformama. Imamo puno posla posebno u oblasti vladavine prava, ali i stabilizacije i očuvanja ekonomskih prilika i posledica pandemije. Svi projekti sprovedeni bilo u domenu jačanja institucija, demokratskih kapaciteta, civilnog društva, ranjivih grupa, njihovog boljeg uključivanja kao i inkluzivnog rasta bili su deo naših strukturnih reformi i nemerljiva je podrška SAD i politička i stručna i finansijska u tom procesu“, rekla je Joksimović.

Po njenim rečima, 22 miliona dolara će biti korišćeno na jačanje demokratskih institucija, na to da javna uprava bude dostupna građanima i da se ostvari ravnomerni regionalni razvoj, što uključuje i zapošljavanje teže zapošljivih grupa.

Vršilac funkcije direktora misije USAID-a u Srbiji predstavila je novu petogodišnju Strategiju rada USAID-a, kojom se planira pomoć Srbiji u evropskim integracijama.

„USAID će nastojati da stvori pozitivnu promenu koja će dalje podstaći unapređenje transparentnosti i učinka državne uprave“, rekla je Pinčoti i dodala da će to pomoći Srbiji da napreduje na putu evropskih integracija.

„U USAID-u se interno šalimo da nam je posao da se trudimo da ostanemo bez posla. Nadam se da ćemo zajednički to postići u narednih pet godina, približiti se danu kada ćemo reći da smo ostvarili svoju misiju, jer je Srbija učinila dosta i postala članica EU, kada ćemo jedni druge potapšati po ramenu i zatvoriti radnju“, poručila je Pinčoti.

Od 2001. godine, SAD su obezbedile više od 1,1 milijarde bespovratne pomoći Srbiji, od čega je preko 840 miliona uloženo preko USAID-a u aktivnosti usmerene na sprovođenje reformi, u saradnji sa državnim institucijama, privatnim firmama i civilnim društvom.

Izvor: Tanjug