J. Joksimović: Poljska podržava proširenje i Srbiju na putu ka EU

09. april 2021. | Beograd

J. Joksimović: Poljska podržava proširenje i Srbiju na putu ka EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom o nastavku pregovora Srbije o pristupanju EU, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i situaciji u regionu, saopštilo je Ministarstvo.

Joksimović je upoznala sagovornika sa reformskim aktivnostima Srbije, posebno onim čije sprovođenje predstavlja ključni element za dalji nastavak pregovora o članstvu naše zemlje u EU.

Navela je da ubrzanjem reformi neophodnih za proces evropske integracije, Vlada Srbije realizuje jedan od najvažnijih strateških ciljeva koje je sebi postavila.

„Posebno radimo na unapređenju stanja vladavine prava, a predložena ustavna reforma, vođena najboljim principima i praksama EU, jedan je od temeljnih elemenata reforme pravosuđa i jačanja ukupnog stanja demokratije u društvu“, naglasila je Joksimović.

Zato je, dodaje, inicirana i najnovija dodatna javna debata s ciljem postizanja društvenog konsenzusa o ovim pitanjima.

Joksimović je informisala poljskog ambasadora i o drugim aktivnostima u pristupnom procesu naše zemlje, koji će se sprovoditi po načelima nove metodologije.

„Očekujemo da se do kraja portugalskog predsedavanja održi i međuvladina konferencija u reformisanom, jasno političkom formatu, kako bismo zajedno sa predstavnicima Evropske komisije i država članica razmotrili detalje primene nove metodologije“, rekla je Joksimović.

Posebno je, naglašava, važno da to bude forum na kojem će naši evropski partneri na transparentan i precizan način izneti očekivanja od Srbije u pogledu dostizanja merila za odvijanje pregovora.

„Takođe, naša Vlada imaće priliku da predstavi ono što je postignuto, ali i svoje planove“, rekla je Joksimović i izrazila uverenje da će Poljska kao i do sada podržavati evropski put naše zemlje.

Ambasador Perl kaže da Poljska principijelno zastupa politiku proširenja EU i da je iskreni prijatelj i partner Srbije u procesu pristupanja Uniji.

U tom smislu, dodaje, veoma je važan nastavak reformskih procesa čiji rezultati predstavljaju i najbolju argumentaciju za ubrzanje pregovora i njihovu kredibilnost.
Na sastanku je bilo reči i o realizaciji Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ocenjeno je da je to važan instrument podrške EU ovom regionu, ne samo u prevazilaženju posledica globalne krize izazvane pandemijom kovid-19, već i za bržu zelenu i digitalnu tranziciju i usklađenije i brže pristupanje EU. Takođe, razgovaralo se i o daljim mogućnostima za unapređenjem bilateralne saradnje, kao i saradnje sa Višegradskom grupom, koja je jedan od najuspešnijih modela regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Joksimović i ambasador Perl posebno su razgovarali o mogućnostima ekspertske podrške Poljske u okviru pripreme Srbije za kohezionu politiku, kao i za Zajedničku poljoprivrednu politiku imajući u vidu iskustvo i odlične rezultate Poljske u tim oblastima.

Izvor: Tanjug