Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Hristodulidis: Iskrena podrška putu Srbije ka EU

05. April 2021. | Beograd

J. Joksimović i Hristodulidis: Iskrena podrška putu Srbije ka EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

Joksimović je zahvalila kiparskom kolegi na iskrenoj podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji u pregovorima o članstvu, zalažući se istovremeno za principijelno rešavanje odnosa Beograda i Prištine, u skladu sa načelima međunarodnog prava, saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Očekujemo da će Kipar, kao i do sada, nastaviti da zastupa politiku proširenja EU na način koji će omogući da ta politika bude verodostojnija, predvidljivija i dinamičnija, kako je novom metodologijom i najavljeno“, rekla je Joksimović.

Posebno je istakla uverenje da će snažnije političko vođenje pregovora o članstvu doprineti transparentnosti čitavog procesa.

Prvi takav visoki politički format, kako je navela, trebalo bi da bude Međuvladina konferencija tokom portugalskog predsedavanja EU, na kojoj bi i države članice EU, ali i Srbija, imale priliku da predstave svoja očekivanja kada je reč o reformskim procesima u našoj zemlji, ali i o podršci Unije da se oni uspešno sprovedu.

Joksimović je izrazila očekivanje da će Kipar, kao i do sada, uvažavati napore Srbije da realizuje sve neophodne reforme, posebno one u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i zelene agende.

Ona je obavestila kiparskog ministra i da se istovremeno radi i na usklađivanju sa standardima i pravnim tekovinama EU u okvirima klastera 3 i 4 - konkurentnost i inkluzivni i zeleni dogovor i digitalizacija i infrastrukturno povezivanje.

„Verujemo da će tim reformskim aktivnostima biti ostvaren napredak, dovoljan da države članice podrže i otvaranje klastera i tako, u skladu sa zajedničkim očekivanjima, ubrzamo dinamiku pregovora“, naglasila je Joksimović.

Hristodulidis je ukazao na važnost dobrih bilateralnih odnosa dveju zemalja, koji se reflektuju i na podršku njegove zemlje Srbiji u pristupanju EU.

„Vlada Kipra iskreno zastupa politiku proširenja Unije, uz istovremenu podršku Zapadnom Balkanu i Srbiji, da dostigne za to neophodna merila, pre svega u vladavini prava, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i u oblasti ekonomskih kriterijuma”, izjavio je kiparski ministar.

Joksimović i Hristodulidis su se saglasili da je efikasno postupanje Srbije u saniranju posledica pandemije kovid-19, kao što je uspešna imunizacija stanovništva, ali i pomoć privredi i susedima u regionu, najbolji pokazatelj da naša zemlja temelji svoju politiku na evropskim vrednostima solidarnosti, jednakosti i poštovanju ljudskog dostojanstva, što je posebno važno u doba globalne krize.

Izvor: Tanjug