J. Joksimović: Očekujem da do kraja juna čujemo i pohvale

01. april 2021. | Beograd

J. Joksimović: Očekujem da do kraja juna čujemo i pohvale

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da do kraja juna očekuje otvoren razgovor na visokom nivou sa svim članicama Evropske unije o tome šta se od Srbije očekuje po pitanju reformi, kao i da se možda otvori neki klaster čija je priprema u toku.

„Očekujem da do kraja juna, tokom portugalskog predsedavanja, održimo visoku međuvladinu političku konferenciju, a to znači da na ministarskom ili potencijalno višem nivou, sa svim državama članicama otvoreno i na transparentan način razgovaramo na strateškom, političkom nivou šta su očekivanja od Srbije u pogledu konkretnih reformi, gde se misli da su kašnjenja, gde su dodatna očekivanja, gde su pohvale”, rekla je Joksimović.

Ona je, na sednici skupštinskog Odbora za evrointegracije, dodala da sa druge strane očekuje da Srbija iznese svoje argumente i planove, da se vidi gde se objektivno kasnilo, a gde iz možda nekih drugih razloga, kao i u kom periodu će se to ispraviti.

Takođe, i da se vidi šta su naša očekivanja od EU.

Joksimovićeva je izrazila očekivanje i da se, kako je naglasila, „možda klaster neki otvori".

Dodala je da je u toku priprema za klaster tri - konkurentnost i inkluzivni rast i klaster četiri - zeleni dogovor, digitalizacija i infrastrukturno i transportno povezivanje.

Prema njenim rečima, sve se radi uz prethodni uslov da izveštaj o proceni reformi u oblasti vladavine prava, koji bi trebalo, možda u maju da bude sačinjen, pokaže da smo imali dovoljno pozitivnih elemenata da bi države podržale otvaranje nekog od klastera.

Prema njenim rečima, u međuvremenu radimo na kriterijumima iz ova dva klastera, a ako otvorimo neki od ta dva, to će, kako je dodala, prema novoj metodologiji značiti da otvaramo grupu poglavlja koja je ostala neotvorena u tom klasteru.

Ministar je ukazala da nova metodologija dodatno podvlači očekivanja u političkom vođenju procesa, što je dobro.

„Možda je nekada krivudaviji put, ali svakako da donosi veću transparentnost u očekivanjima od Evropske unije, šta je to što jedna država koja je u pristupnom procesu mora da uradi, a sa druge strane da i mi budemo jasni da naš pregovarački okvir po kome smo do sada pregovarali je zaista bio striktan i rigorozan u pogledu merenja vladavine prava kao ključnog napretka", rekla je ona.

Joksimović je naglasila i podsetila da nijedno poglavlje koje smo do sad otvarali nije moglo biti otvoreno bez napretka na polju vladavine prava.

„Znači 18 od 35 poglavlja plus, da ne govorimo, o dijalogu Beograda i Prištine koji se uzima kao element za ostvarivanje napretka", rekla je ona.

Dodala je da se čini da je to sada još više naglašeno.

„Sa druge strane EU se obavezuje, ako država zaista napravi važne korake koji će biti mereni na tako visok politički način, da će i ona biti kredibilnija, da će i ona pokazati više vere u proširenje i više vere ne samo u Srbiju, već i ceo zapadni Balkan u celini", navela je ministar.

Prema njenim rečima, važno je da svi poboljšamo narativ i poruke jednih prema drugima.

Dodala je da ne govori samo o Srbiji, već i o kandidatima i potencijalnim kandidatima sa celog Zapadnog Balkana, jer je pandemija pokazala da se svi suočavamo sa istim problemima i da jedni bez drugih ne možemo u mnogim segmentima.

Izvor: Tanjug