J. Joksimović: Rezolucija o reformama i pozitivno i kritički

26. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Rezolucija o reformama i pozitivno i kritički

Rezolucija Evropskog parlamenta nije detaljan izveštaj o evropskim integracijama Srbije, već je reč o redovnoj godišnjoj rezoluciji te evropske institucije, izjavila je za Tanjug ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Objašnjava da je to naizgled formalna razlika, a u stvari je i suštinska, imajući u vidu da rezolucija ima konsultativni karakter i da u njenom sastavljanju, podnošenjem amandmana, učestvuju sve poslaničke grupe EP.

„I iz ovog izveštaja, odnosno Rezolucije Evropskog parlamenta, kao što je to bio slučaj i ranijih godina, ima pozitivnih i snažno kritičkih ocena. Jasno je koje političke grupacije imaju taj posebno i prenaglašeno kritički ton o Srbiji. Godinama od istih poslanika možemo da čujemo gotovo iste formulacije zamerki i kritika, nezavisno od realnih promena i koraka koje Srbija objektivno preduzima u određenim oblastima", navela je Joksimović.

Srbija, dodaje, uvek na odgovoran i ozbiljan način primi k znanju stavove različitih političkih grupacija, ali isto tako veoma dobro zna koje su kritike prenaglašene, politički interpretirane i tendeciozno postavljene.

„Ono što je važno da građani razumeju, prateći i nekada nejasne navode iz medija, jeste da se naše institucije uvek na isti način ponašaju kada je reč o saradnji sa Evropskim parlamentom u pripremi njihove godišnje rezolucije. Uvek im, u redovnoj komunikaciji, dostavljamo istinite, pravovremene i činjenično proverljive podatke o svemu što je postignuto u reformskom procesu, ali i o određenim kašnjenjima", objasnila je Joksimović.

Kaže da je rezolucija refleksija jedne snažne diferencijacije političkih grupacija EP u pogledu velikog broja zajedničkih politika EU, pa i kada je reč o onoj prema politici proširenja.

Evropska narodna partija, čija je članica i Srpska napredna stranka, jeste i dalje najveća i najsnažnija politička grupacija u Evropskom parlamentu, ali druge političke grupacije imaju i drugačije ideološke i političke platforme, dodaje ministar.

„Te različite političke vizure i odnosi, prema mnogim pitanjima u EU, pa i prema Srbiji i njenoj vladajućoj partiji, vidljive su i u ovoj rezoluciji EP", navela je Joksimović.

Juče usvojenim dokumentom baviće se veoma seriozno resorni odbor Narodne skupštine Srbije, kaže Joksimović, i dodaje da će prema najavama imati posebnu sednicu posvećenu razmatranju tog izveštaja, na kojoj će poslanici srpskog parlamenta debatovati o njegovoj sadržini.

Izvor: Tanjug