Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Spremni smo za nastavak pregovora

25. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Spremni smo za nastavak pregovora

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović  rekla je da je suština nove metodologije da formalizuje nešto što je i do sada bila činjenica, a to je da je pristupni proces, kako je istakla, duboko i visoko politički proces.

„To je politički proces, a ne tehnokratski proces. Sada su poglavlja grupisana u šest klastera po srodnosti i ona bi trebalo da daju novu dinamiku i novi zamajac, ali suština je u političkom vođenju procesa, i to sa obe strane - i EU i nas kao kandidata“, navela je ministar.

Joksimović je objasnila da će međuvladina konferencija postati najviši nivo strateškog političkog dijaloga između kandidata i EU i da bi trebalo da se održi, po najavama, do kraja juna odnosno do kraja portugalskog predsedavanja.

Dodaje da će tada biti održana visoka politička međuvladina konferencija, na kojoj bi se preciziralo sve ono što su najvažniji elementi primene nove metodologije.

Dodaje da je sada dodatno naglašen značaj reformi iz vladavine prava za napredak u pristupnom procesu, te će pre međuvladine konferencije biti sačinjen tzv „non pejper“ o vladavini prava, koji se očekuje otprilike u maju, i „ukoliko države članice procene da je postignut dovoljan napredak, a ja mislim da napretka u Srbiji u oblasti vladavine prava ima i to značajnog, onda bismo možda mogli da idemo i na otvaranje nekog od klastera“, ističe Joksimović.

Kaže da Srbija intenzivno radi na proceni i pripremi za realizaciju svih neophodnih merila za grupe pregovaračkih poglavlja po svim klasterima, a posebno za klaster tri - inkluzivni rast i kompetitivnost i klaster četiri - zelena agenda, digitalizacija i transportno-infrastrukturno povezivanje.

„Što se nas tiče, spremni smo“, poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug